Enligt Microsoft måste en persondator som ska köra nästa version av Windows ha en processor på minst 800 MHz, ett ramminne på minst 512 MB och ett grafikkort med stöd för Microsofts senaste grafikstandard DirectX 9.

Endast en mindre andel datorer som är äldre än ett år klarar det. Inte ens alla nya datoroer som säljs uppfyller kraven.

För att kunna använda alla funktioner i Vista krävs en dator med en processor på 1 GHz, 1 GB ram, 128 MB grafikminne, dvd-spelare och hårddisk på minst 40 GB.

Bengt Göran Grönlund, systemexpert på Chalmers i Göteborg, har gjort en beräkning av hur mycket det skulle kosta att gå över till Vista i universitetets studentsystem. 
Hans kalkyl visar att man behöver byta ut minst 162 klienter av drygt 600 för att nå upp till minimikraven.

– Det landar på 800 000 kronor i hårdvarukostnad och 324 timmars arbete, säger Bengt Göran Grönlund.

På den övriga maskinparken har han inte lika exakta uppgifter, men uppskattar att ungefär 400 av de totalt 1 000 datorer som han övervakar skulle behöva bytas.

– Om verksamheten behöver och vill ha Vista är sedan en annan sak, säger Bengt Göran Grönlund. 

Svårt med bärbart

CS rundringning visar att på företag som använder många bärbara datorer är det få som uppfyller kraven.

– Vi har många bärbara datorer som inte alltid har de bästa grafikkorten men i övrigt är det nog 80 procent av våra datorer som klarar minimikraven. Dock har vi inga bärbara datorer med mer än 512 MB internminne så de kommer uppenbarligen att behöva uppgraders, säger McDonald’s Swedens it-chef Anders Larsson-Apelgren.

Företaget kommer att börja använda Vista i mindre skala under nästa år, men det dröjer troligen till år 2008 innan alla datorer uppgraderats.

På andra håll ser det bra ut hårdvarumässigt. Ändå är intresset lågt för att byta system.

– Vi känner inget behov att en snabb uppgradering, säger Kemikalieinspektionens it-chef Peter Lindén.

Han berättar att myndigheten medvetet sett till att både processor, minne och hårddiskar på de datorer som köpts in förra året och i år ska räcka till för Vista.

– Grovt räknat skulle de flesta av våra datorer klara minikraven för Vista, om man bortser från att man inte kan köra i bästa grafikläget. Men vi känner inget behov att en snabb uppgradering.

Väntar med Vista
Orsaken är att Kemikalieinspektionen tagit fram en standardarbetsplats som bygger på Windows XP.

– Vi kommer att rulla ut denna efter sommaren. Även om vi har hårdvara som klarar Vista måste vi göra ett övervägande om vad som gör det värt med en större uppgradering. Vi körde Windows 2000 ganska länge och det kändes som om det tog Microsoft nästan två servicepackar att göra Windows XP tillförlitligt och säkert, säger Peter Lindén.

Inte ens på ett teknikintensivt förtag som Sony ligger man i framkanten när det gäller byte av operativsystem.

– Vi ska just nu uppdatera datorbeståndet så att samtliga skall kunna köra XP. Målet är att klara av det här under året. Det troliga är att vi inte går över till Vista under nästa år, säger Sonys it-chef Per Hägnefors.

Hårdvarukraven för Vista hos Microsoft

Fakta

Minimikravet för Windows Vista kallas ”Windows Vista Capable PC” och kräver processor på 800 MHz, 512 MB ram och grafikprocessorer som stöder DirectX 9.

För ”Windows Vista Premium Ready PC” är kravet processor på 1 GHz, 1 GB ram, grafikminne på 128 MB, 15 GB ledigt på hårddisken och dvd-spelare.

Hårdvarukraven för Vista hos Microsoft