Allt fler använder sina telefoner för att twittra och surfa på nätet vilket givetvis inte har undgått de kriminella element som tidigare främst ägnat sin verksamhet åt att förpesta livet för pc-användare.

Enligt McAfees nya rapport över it-säkerhetshoten under andra kvartalet 2012 är det främst det ökande antalet attacker mot Android som sticker ut under de senaste månaderna. Här använder sig sabotörerna ofta av en metod kallad drive-by downloads där telefonerna infekteras via webbsidor som innehåller skadlig kod.

Det kan exempelvis vara kod som ligger dold på platser där man utlovas systemuppdateringar för Android. En infekterad telefon kan sedan fjärrstyras med hjälp av både sms, chattkanaler och twitter.
En annan nyhet är ett hot som kallas mobile ransomware där angriparen stjäl innehållet i en dator eller telefon och sedan begär en lösensumma för att lämna tillbaka innehållet.

McAfees experter har under det senaste kvartalet varje månad kunnat identifiera 2,7 miljoner webbadresser som leder till potentiellt skadliga filer, vilket ska innebära en ökning med närmare 10 000 elaka sajter varje dag.