Det har gått två år sedan Microsoft lanserade Windows Phone, efterföljaren till Windows Mobile, och hittills har framgångarna uteblivit. Men det är bara en tidsfråga innan vändningen kommer, anser flera av de analytiker CS varit i kontakt med. Ett skäl till optimismen är att marknaden för program för Windows Phone förväntas ta fart under hösten när många utvecklare siktar in sig på att utveckla parallellt för både Windows 8 och Windows Phone 8.

Operatörerna måste haka på

En viktig pusselbit som ännu saknas för att Microsoft ska få fart på telefonerna är att operatörerna visar större intresse för plattformen. Däremot finns det många tecken på att operatörerna vill få fram ett alternativ till Android och Iphone.

– Windows Phone 8 har en rad viktiga förbättringar och läget ser betydligt ljusare ut nu än för tolv månader sedan, säger Geoff Blaber, analytiker på CCS Insight.

Tilltalande ekosystem

Analytikerna älskar ordet ”ekosystem” som innebär allt som leverantören gör med sina partner och användare. Det här har i och med Windows Phone 8 och Windows 8 blivit väsentligt bättre och användarvänligheten har ökat.

– Utvecklarna kan utan större svårigheter ta fram program som fungerar på både datorer och telefoner. Därtill har Windows Phone 8 rent funktionsmässigt kommit i fatt både Android och IOS samtidigt som man har ett gränssnitt som sticker ut från mängden på ett positivt sätt, säger Gartners analytiker Carolina Milanesi.

Kostnadseffektiv utveckling

Många utvecklare är positiva till Microsofts nyheter, eftersom det blir enklare att utveckla för både telefoner och datorer i och med att Windows Phone delar kärna med Windows 8.

Johan Petersson, mobilspecialist på konsultbolaget Altran, är övertygad om att det stora uppsvinget för Windows Phone kommer nu.

– Man kan skriva en app för Windows 8 och sedan räcker det med att ändra några få rader kod för att kompilera för Windows Phone.