1. Central administration

Företag som har planer på att använda Windowstelefoner med kopplingar till interna system kan glädja sig åt att Microsoft byggt in en rad funktioner som utökar möjligheterna att administrera telefonerna likadant som vanliga datorer. Företagsanvändare kan glädja sig åt att Windows Phone 8 har bättre säkerhetsfunktioner med kryptering och möjlighet att spärra borttappade telefoner.

2. Samma kärna som i Windows 8

Microsofts nya operativsystem för telefoner bygger på samma kärna som Windows 8 vilket innebär att det är en enkel sak att utveckla program för båda plattformarna samtidigt. En nackdel är dock att man inte kan uppgradera dagens Windowstelefoner till den nya versionen.

3. Högre skärmupplösning

Windows Phone 8 har stöd för skärmupplösningar på upp till 1280 x 768 punkter vilket även gör det möjligt att få in mer information på startskärmen. Den går att förse med 32 flikar. Man kan även justera storleken på de olika rutorna.

4. Webbläsare som klarar mer

Precis som i Windows 8 är kopplingen till webbtjänster och appar en central funktion i det nya operativet. Här används webbläsaren Internet Explorer 10 med nya funktioner för html5, exempelvis för hantering av multimedier.

5. Skype ingår

I det nya programutbudet som följer med Windows Phone 8 ingår Skype vilket innebär att man kan ringa och köra videokonferenser via mobilt bredband.

6. Bättre mobil betalning

Windows Phone 8 har stöd för närfältskommunikation, nfc, som kan användas inte bara för mobila betalningar (wallet) och inpasseringssystem utan även för att dela bilder och videofiler med andra.