Under pompa och ståt lanserade Nokia Windowstelefoner i onsdags. de nya telefonerna ser ut att ha allt. En särdeles bra kamera och stöd för både 4g-näten samt närfältskommunikation, nfc. Nu hänger mycket på att få med sig apptillverkare samt lågprismodeller med liknande funktioner.

Med Lumia 920 Pureview har Nokia lyckats bra med att pressa in så mycket teknik det bara går i ett snyggt hölje. Jag har tidigare fått klämma lite på den första Pureviewtelefonen som kom i våras, Nokia 808 som har kamera på hela 41 megapixel men är på tok för otymplig att bära med sig i skjortfickan. Lumia 920 har en mer traditionell form och den bästa skärmen hittills i Windowslägret. Med upplösning på 1280x768 punkter får man betydligt bättre överblick över alla menyer och appar.

För att kunna locka den breda massan att satsa på Windowstelefon krävs det att man ligger bra till i pris, något som knappast är troligt med en telefon som är så här späckad. Turligt nog finns även Lumia 820 som alternativ och den har en skärm med samma upplösning som dagens Lumiamodeller, förhoppningsvis till ett lägre pris. När de nya telefonerna presenterades i onsdags talades mycket om de fantastiska kamerafunktionerna där Nokia använder en linsteknik som släpper in fem gånger så mycket ljus jämfört med traditionella telefonkameror.

Det låter bra men för egen del tycker jag nog att satsningen på ett inbyggt modem för 4g-näten är nog så viktigt. Det gör telefonen särskild lämpad att använda som modem eller en hub för de snabbaste mobilnäten.

Nu ser jag fram emot att appleverantörerna börjar satsa på program för Windows Phone. I dagsläget finns bara drygt 100 000 att välja på, vilket är långt mindre än vad som finns till Android (600 000) och Iphone (650 000).

Nokia och Microsoft har en brant uppförsbacke att gå. Förra året hade Windows Phone en marknadsandel på måttliga 1,9 procent men analysföretaget Gartner tror att andelen kommer öka till 3,9 procent före utgången av 2012.