Efter jättelanseringen av den nya flaggskeppsmobilen Lumia 920 står det klart att Nokia överraskat och levererat över förväntan. Windowsmobilen har allt det som för ögonblicket krävs för att få konkurrenternas toppmodeller att framstå som en liten smula passé och omoderna.

Lumia 920 har definitivt potential att bryta företagets nedgångsspiral och samtidigt lyfta upp Microsofts Windows Phoneplattformar ur det träsk där man skvalpat runt med marknadsandelar på några enstaka procent.

Nokia har levererat. Men det krävs som bekant två för att dansa tango.

Microsoft har ännu inte levererat allt som krävs för att göra Windows Phone till en mobilplattform som fullt ut konkurrerar med Google Android och Apple IOS. En allvarlig brist är att Microsoft ännu inte lyckats locka apputvecklarna.

Om den nya flaggskeppsmobilen Lumia 920 kört Android i stället för Windows Phone 8 hade sannolikt Nokias resa uppåt i försäljningsstatistiken blivit mycket rakare och bekvämare. Att Nokiamobilen kör en mobilplattform som ligger ljusår efter konkurrenterna i apputbud skapar i sig själv ett köpmotstånd.

Microsoft har funnits med i många år. Egentligen är det en gåta att mjukvarujätten inte redan lyckats bättre. Det gäller framför allt på företagssidan där integrationsmöjligheterna mellan de Windowsbaserade pc-miljöerna och Windowsmobiler är uppenbara. Nu finns dock fler positiva pusselbitar på plats för Windows Phone än någonsin tidigare. Konkurrenskraftiga toppmobiler från flera leverantörer, allt mer sjuka patentbråk mellan Samsung och Apple, samt en mer harmoniserad utveckling för olika Windowsklienter.

Lyckas inte Microsoft nu, då lyckas man aldrig.