Svenska Teliasonera var först i världen med lte när nätet i Stockholm drogs i gång strax före jul 2009. Övriga stora operatörer i Sverige hängde snart med i rallyt och blev en i telekomvärlden svensk stolthet.

Först i världen! Lars-Magnus Ericsson gjorde volter av glädje i sin grav. I dag står det klart vad de svenska operatörerna vann på att vara så tidigt ute: inte ett dugg.

Apple är om inte i volym det mest säljande mobilföretaget så det överlägset mest inflytelserika. Det går absolut att tycka att Samsung och andra Androidförespråkare har lurar och plattor med bättre tekniska specifikationer, men Apple leder i folkmedvetandet och ekonomiskt. Och Apple har just lanserat sin andra ”4g”-produkt som inte fungerar i Sverige (den första var senaste Ipad).

Det är nämligen så med lte, 4g, att det inte bara är tekniken som är avgörande, utan även vilket frekvensband den körs på. De amerikanska 4g-nät som Apples produkter har som första marknad kör på andra frekvenser än näten i exempelvis Sverige.

Iphone 5, som är den mest eftertraktade lanseringen sedan Iphone 4 (4S var en mellansäsong) har alltså samma typ av 4g, som inte fungerar i Sverige.

De svenska operatörerna kan i dag titta avundsjukt på Everything Everywhere, den brittiska operatör som är ett joint venture mellan franska Orange och tyska T-Mobile. Everything Everywhere har nämligen bidat sin tid och bara nyligen bestämt sig för vilken typ av lte-nät de ska rulla ut: den amerikanska varianten. Vilket kunde möjliggöra att Everything Everywhere i lanseringseventet presenterades som Apples enda lte-partner i Europa (tillsammans med T-Mobile-ägaren Deutsche Telekom i Tyskland). En operatör som kan se fram emot att ha en inofficiell monopolställning på Iphone på sin hemmamarknad i Storbritannien.

Trots att Teliasonera var först i världen visar en dagsfärsk undersökning att bara en av fem svenskar vet vad 4g är. I stället för att nu börja toksälja sina nya nättjänster med världens mest framgångsrika mobilmärke får operatörerna satsa på andrasorteringen och hoppas att kunderna lär sig vad 4g är ändå.

Var det värt det?