I förra veckan började det plötsliga dyka upp ett nytt meddelande i mobilen hos de som precis köpt en sms-biljett eller något annat med hjälp av betal-sms via mobilräkningen.

Bakom de omfattande utskicken står mobiloperatörernas gemensamma betallösning Wywallet, som drog i gång i somras. Nu inleds en jätteoffensiv för att försöka få in landets mobilanvändare på den nya betalplattformen.

Budskapet är enkelt: Dagens system för betal-sms kommer att upphöra och användarna måste skaffa Wywallet för att kunna fortsätta att göra sms-köp framöver.

Formuleringarna får den i särklass största användaren av dagens betal-sms, Storstockholms Lokaltrafik, SL, att reagera.

– Det ligger inte riktigt i linje med överenskommelsen vi har. Om det här är Wywallets formuleringar så behöver vi titta närmare på det här, säger Bengt Stenberg, biträdande sektionschef på SL.

För SL är sms-biljetter en mycket viktig betalkanal som snabbt ökar i betydelse. Förra året köpte SL-resenärerna 11,1 miljoner sms-biljetter, vilket motsvarar närmare sex procent av de totala biljettintäkterna. Sms-intäkterna har fortsatt att öka i snabb takt även i år, enligt Bengt Stenberg.

– Kunderna uppskattar sms-möjligheten och vi är väldigt nöjda med tjänsten som den ser ut i dag, säger han.

Bengt Stenberg säger att SL har ett avtal med mobiloperatörerna som garanterar att resenärerna kan använda dagens system för sms-betalningar ända fram till sista januari nästa år.

Vilket betalsystem som därefter ska användas är inte klart än. SL har inlett en upphandling där en rad olika mobilbetalsystem utvärderas. Upphandlingen beräknas bli klar i höst.

– Vad som händer efter den sista januari beror på utfallet av upphandlingen. Det finns ett stort antal tekniska lösningar från en rad olika aktörer som skulle kunna bli aktuella, säger Bengt Stenberg.

– Till dess har vi har blivit lovade att våra sms-användare inte ska behöva gå in i Wywallet om de inte vill. Innan vi har ett nytt avtal så har vi sagt till mobiloperatörerna att vi inte har några synpunkter på deras nya betalsystem. Men de får inte tvinga på våra resenärer det.

Adam Hasslert, marknadschef på Wywallet, håller bara delvis med om att formuleringarna gör att SL-resenärerna förleds att tro att de måste skaffa Wywallet för att kunna fortsätta på köpa sms-biljetter.

– I utskicket talar vi faktiskt inte specifikt om sms-biljetter utan om sms-köp, även andra handlare än SL berörs ju av förändringen. Men texten i utskicket är tyvärr inte helt tydlig. Vi jobbar just nu på att ta fram en tydligare text som även förklarar bakgrunden till varför vi gör förändringen, säger han.

Läs mer: Dagens betal-sms försvinner runt årskiftet