När CS Life hälsar på hemma hos Björn Hedensjö förbereder han sig för ett kollo. Det äger rum på Barnens ö utanför Stockholm, men det är inte något av hans två barn som ska dit, utan han själv. Tanken är att han ska lära känna sina nya klasskamrater i en naturnära miljö. Sedan börjar han en fem år lång psykologiutbildning.

– Tydligen är det viktigt att vara med. En skön sak med den här utbildningen är att den har hög medelålder, högst i Sverige enligt vad jag har hört. Det finns säkert fler med medelålderskris som hoppat på den, säger Björn Hedensjö med ett leende.

Spikrak karriär
Några månader tidigare var han digitalchef på DN. Därmed styrde han över webbupplagan för Sveriges största dagstidning och satt på en av landets tyngsta positioner inom digitala medier. Det är svårt att se det som något annat än en spikrak karriär. Från tidiga jobb som reporter på bland annat Dagens Media blev han redaktör och senare chef på Dagens Industris webbreaktion. Hösten 2009 gick han över till DN.se och fick senare ansvar för tidningens alla digitala produkter, just som alla talade sig varma om att Ipad-versioner och digitala prenumerationer skulle rädda den krisande tidningsbranschen.

Det var en turbulent tid på Dagens Nyheter. Inte minst för de som arbetade med den digitala sidan. Webbpubliceringssystemet Polopoly kastades ut och ersattes med Episerver. För en webbtidning är det ett så drastiskt ingrepp man kan göra i it-stödet, och det följdes av en kortare tids driftstörningar. För tidningen Medievärlden berättade Björn Hedensjö hur han slet sitt hår de stunder sajten låg nere.

– Man får räkna med trassel. Och ju mer komplexa sajter – desto mer trassel, sa han då.

Samtidigt centraliserades Bonniers it-avdelningar i det nystartade företaget Bink. DN började fila på en digital prenumerationsform i ett försök att få intäkter även från de som ratade papperstidningen. Den lanserades i våras. Samtidigt lever DN.se kvar som gratisprodukt.

Dessutom behövde kostnaderna på redaktionen sänkas. Företaget drog igång nedskärningar och vände till lönsamhet.

– De åren var absolut mina mest utvecklande, men också de tuffaste med många tunga besked till personalen.

Under den tiden växte tanken på att helt byta bana fram. Visst såg allt ljust ut för hans egen del. Sannolikt hade han kunnat fortsätta klättra i Bonniers. Därför höjde många kolleger på ögonbrynen när han i maj 2012 meddelade att han skulle sluta på DN och börja plugga psykologi. Ingen enstaka kurs som förströelse, utan på Karolinska Institutets femåriga utbildning. En total kursändring, men för honom själv kändes beslutet mindre radikalt.

– Folk på jobbet blev väldigt förvånade, men det här är något jag har funderat på länge. När jag skulle välja bana i 20-årsåldern så valde jag mellan journalistik- och psykologispåret. Egentligen handlade det nog mest om vilken utbildning jag kom in på, säger han.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Namn: Björn Hedensjö.
Ålder: 37.
Gör: Pluggar till psykolog på KI, jobbar med strategisk rådgivning för digitala företag.
Bor: Hornstull på Södermalm i Stockholm
Familj: Hustrun Karin Pettersson (chef för Aftonbladets ledarredaktion), John, 4 år och Eva, tio månader.
Utbildning: Examen i statsvetenskap, journalisthögskolan.
Läser: Mycket, mest skönlitterärt.
Ser på tv: Inte så mycket. Experimenterar med att bara se strömmat från nätet och då nyheter och serier.
Favoritpryl: Macbook Air.
Bästa tips för en lyckad helg: ­Sovmorgon.

Fredag
18.00
Efter jobbet eller vad man ägnat sig åt, äter hela familjen en bättre middag. Och med bättre menas något i seg­mentet över köttbullar/fiskpinnar som ändå inte är så avancerat att barnen ratar det. Något alla gillar helt enkelt. Vi har många vänner och några släktingar i närmaste kvarteren och det är inte ovanligt att någon, min svåger till exempel, kommer över och är med.

21.00
Om vi har tillräcklig energi att kolla en film efter att barnen kommit i säng så gör vi det. Tempot brukar vara ganska lågt.

Lördag
07.00
Dagen drar igång rätt skoningslöst vid sjutiden då minst ett av barnen vaknar och redan vid niotiden har jag eller min hustru – det beror på vem som har sovmorgon – oftast checkat in på någon lokal lekpark.

13.00
Att ha små barn gör att man får dra ner på rätt många sociala aktiviteter, men en lördag med barnen i Hornstull är för det mesta hypersocial. Plötsligt är vi ett större gäng som badar på Långholmen, sen har vi picknick i Tanto. Särskilt många restaurangbesök blir det inte med hela familjen just nu, för ens egen och alla andras skull.

21.00
Om jag orkar på kvällen, och det råkar vara min tur, kan det hända att jag träffar kompisar på en restaurang eller bar – kanske blir det till och med ett av de kvartalsvisa nedslagen på Stureplan.

Söndag
07.00

Söndagen startar på precis samma sätt som lördagen. När Naturhistoriska öppnat åker vi gärna dit. Det är mitt men framför allt min sons favoritmuseum, eftersom han just nu är extremt intresserad av dinosaurier.

14.00
Ungarna kan gilla en lite lugnare aktivitet på söndags­eftermiddagen, till exempel gå till lokala fiket Dello Sport.

16.00
Får jag lite egen tid sticker jag helst ut och springer.

20.00
Den tidiga söndagkvällen brukar vi ägna åt tråkiga måsten – synka kalendrar inför veckan som kommer, handla mat på nätet och sådana saker. Efter det lägger jag mig helst i soffan, slentriansurfar och läser en bok.