Så varför just psykologi?
– Jag är intresserad av människor. Det är nog så enkelt. Journalistiken handlar egentligen om samma sak, men jag tycker om att det är mer vetenskapligt. Utbildningen på Karolinska Institutet har en lite annan inriktning, man läser bara om metoder som har tydligt bevisade effekter. Det lär bli betydligt mindre Freud än på andra utbildningar. Tid är en knapp resurs, och jag vill lära mig sådant som man vet fungerar och är effektivt.

Frågan som återstår är hur den kommande karriären ska se ut. Öppna praktik och låta patienter lägga sig på divanen? Eller använda psykologins metoder för att förstå hur användare tar till sig digital information? Björn Hedensjö blir tyst ett tag innan han svarar.

– Jag vet inte än. Men jag har ju fem år på mig att fundera. Det finns så mycket att fördjupa sig inom. Och det skulle kännas bra att göra något som hjälper människor. Dessutom har jag verkligen lust att lära mig något nytt. De senaste åren har jag rört mig i en värld jag behärskar. Nu vill jag utmana synapserna lite.

Att vända upp och ner på sin karriär är inget litet steg att ta. Björn Hedensjö berättar om hur han tänkte innan det stod klart för honom att det var rätt väg.

– Det knep jag brukar använda mig av är att varje morgonnär jag vaknar, innan jag börjar tänka på omgivningens förväntningar, stämmer av läget med mig själv. Är jag pepp på dagen eller inte? Om man har tillräckligt många dagar utan hundraprocentig entusiasm kan det vara läge att börja tänka på annat.

Ett medieliv lockade inte
Det var när de dagarna blev tillräckligt många han tog beslutet. Inte för att han längtade bort från, snarare för att chansena att göra något nytt hade uppstått.

– Efter många år i branschen kände jag attdet finns mer att upptäcka i världen. Ett helt yrkesliv i mediebranschen var ingen lockande tanke.

– Men jag inser att det är en stor lyx att kunna göra det. Det kan finnas privatekonomiska skäl att låta bli, och vissa beslut kräver att man flyttar. Det finns så mycket som kan ställa till det, men i mitt fall sammanföll många omständigheter som gjorde det möjligt.

En nyckel för att få det nya livet att fungera är att Björn Hedensjö kommer fortsätta arbeta med digital utveckling, men då som rådgivare i det egna, nystartade företaget Five Scouts. Förutom att hålla en fot kvar i branschen ska det fixa försörjningen vid sidan om studierna.

I huvudsak kommer han att arbeta för kommunikationsbyrån Intellecta Corporate.

Som rådgivare kan han också ta sig an fler branscher som söker efter nya affärsmodeller på webben. Efter åren på tidningarna kan han dra några slutsatser. Att man lika gärna kan ge upp om att ta betalt för information som inte har något unikt, till exempel nyheter som man inte är ensam om. Eller att tidskritisk information som köparen har tydlig nytta av, så som finansiell information, passar bättre för en betaltjänst.

Men också att effekterna av att ny teknik ofta överdrivs när den sägs vända upp och ner på människors beteende över en natt. Ibland tillskrivs teknikskiften en närmast religiös betydelse.

– Tonläget för några år sedan var att nya grejer skulle putta bort allt gammalt. Boken var död, allt det gamla var dött. Men att säga att boken är död är som att säga att idéer är döda. Som om folk hade fått en koncentrationsförmåga som gjorde att de inte klarade att läsa mer än 140 tecken.

Livspussel med många bitar
Konturerna av tillvaron efter avhoppet börjar skymta. Studier på heltid, konsultverksamhet och två barn, tio månader och fyra år gamla. Visst var jobbet på DN ett ”365-dagarsjobb”, som han säger. Men det krävs en hel del pusslande för att få den nya tillvaron att gå ihop.

– Det blir rätt långa dagar. Jag räknar med att jobba eller plugga till midnatt söndagar till torsdagar, efter att barnen har gått och lagt sig.

Förutom stenhård schemaläggning – till exempel är två timmar i veckan avsatta för middag med gamla vänner – nämner Björn Hedensjö två livspusseltips: att handla mat på nätet och att träna. Själv föredrar han löpning, och i höst springer han sitt tredje maraton i Beirut.

– Om det geopolitiska läget tillåter, alltså. Nästa år blir det Sydafrika, där loppet går genom en nationalpark. När jag kommer ner i bättre tider kanske jag vågar springa Stockholm maraton.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Namn: Björn Hedensjö.
Ålder: 37.
Gör: Pluggar till psykolog på KI, jobbar med strategisk rådgivning för digitala företag.
Bor: Hornstull på Södermalm i Stockholm
Familj: Hustrun Karin Pettersson (chef för Aftonbladets ledarredaktion), John, 4 år och Eva, tio månader.
Utbildning: Examen i statsvetenskap, journalisthögskolan.
Läser: Mycket, mest skönlitterärt.
Ser på tv: Inte så mycket. Experimenterar med att bara se strömmat från nätet och då nyheter och serier.
Favoritpryl: Macbook Air.
Bästa tips för en lyckad helg: ­Sovmorgon.

Fredag
18.00
Efter jobbet eller vad man ägnat sig åt, äter hela familjen en bättre middag. Och med bättre menas något i seg­mentet över köttbullar/fiskpinnar som ändå inte är så avancerat att barnen ratar det. Något alla gillar helt enkelt. Vi har många vänner och några släktingar i närmaste kvarteren och det är inte ovanligt att någon, min svåger till exempel, kommer över och är med.

21.00
Om vi har tillräcklig energi att kolla en film efter att barnen kommit i säng så gör vi det. Tempot brukar vara ganska lågt.

Lördag
07.00
Dagen drar igång rätt skoningslöst vid sjutiden då minst ett av barnen vaknar och redan vid niotiden har jag eller min hustru – det beror på vem som har sovmorgon – oftast checkat in på någon lokal lekpark.

13.00
Att ha små barn gör att man får dra ner på rätt många sociala aktiviteter, men en lördag med barnen i Hornstull är för det mesta hypersocial. Plötsligt är vi ett större gäng som badar på Långholmen, sen har vi picknick i Tanto. Särskilt många restaurangbesök blir det inte med hela familjen just nu, för ens egen och alla andras skull.

21.00
Om jag orkar på kvällen, och det råkar vara min tur, kan det hända att jag träffar kompisar på en restaurang eller bar – kanske blir det till och med ett av de kvartalsvisa nedslagen på Stureplan.

Söndag
07.00

Söndagen startar på precis samma sätt som lördagen. När Naturhistoriska öppnat åker vi gärna dit. Det är mitt men framför allt min sons favoritmuseum, eftersom han just nu är extremt intresserad av dinosaurier.

14.00
Ungarna kan gilla en lite lugnare aktivitet på söndags­eftermiddagen, till exempel gå till lokala fiket Dello Sport.

16.00
Får jag lite egen tid sticker jag helst ut och springer.

20.00
Den tidiga söndagkvällen brukar vi ägna åt tråkiga måsten – synka kalendrar inför veckan som kommer, handla mat på nätet och sådana saker. Efter det lägger jag mig helst i soffan, slentriansurfar och läser en bok.