Google har svarat på anklagelserna att företaget låg bakom Acers uteblivna produktlansering av en ny smartphone på den kinesiska marknaden i torsdags förra veckan. Acer meddelade inte skälet till den inställda lanseringen, men enligt en talesperson på Alibaba låg var det Google som satte press på Acer och hotade att dra in Acers Androidlicens om företaget lanserade sin nya smartphone.

Google valde först att inte kommentera uppgifterna, men i lördags gick företagets chef för Android, Andy Rubin, ut och kommenterade saken i ett blogginlägg.

Enligt Andy Rubin styr Google över Open Handset Alliance, en branschorganisation i vilken Acer är medlem. Medlemmar i organisationen får inte släppa enheter som bygger på Android, men som inte är kompatibla med Androids ekosystem.

Acers nya smartphone körs på ett mobiloperativsystem med namnet Aliyun OS, vilket är baserat på Android.

– Android är fritt för vem som helst att använda, men endast enheter som är kompatibla med Androids ekosystem kan dra nytta av plattformen. Alla medlemmar i Open Handset Alliance har åtagit sig att följa dessa regler, skriver Andy Rubin.

En talesperson för Google bekräftar att man varnade Acer för att släppa en Androidtelefon som inte är kompatibel med Androids ekosystem. Talespersonen har dock inte bekräftat om Google hotade med att dra in Acers licens.

I ett svar på Andy Rubins blogginlägg utrycker Alibabas talesperson, John Spelich, att det är ironiskt att Google talar om öppenhet samtidigt som företaget förespråkar ett stängt system som Android.

– Aliyun OS är inte en del av Androids ekosystem, så självklart måste inte Aliyun OS vara kompatibelt med Android. Kan någon vara så snäll och be Google definiera vad Android är, säger John Spelich.

Andy Rubin tillägger att det vore enkelt för Acer att göra den nya telefonen kompatibel med Androids ekosystem och på så sätt lansera den som planerat.

IDG News