Efter att belastningen på servrarna börjar gå ner har nu ett antal lyckats ladda hem Windows Vista beta 2.

Enligt rapporterna ska både prestanda och stabilitet ska vara bättre i den nya betan. Men tyvärr finns det fortfarande kompatibilitetsproblem med olika program. Flera antivirusprogram fungerar inte alls.

Betan har också andra problem. En testare rapporterar att batteritiden i hans bärbara dator sjunker markant, speciellt när han använder det nya grafiska interfacet.

Steve Ballmer säger också att Vista kan bli ännu mer försenat än vad det redan är. Tidigare var det sagt att lanseringen skulle ske i januari, men Ballmer antydde att det kan skjutas fram några veckor. Han garanterade att det ska komma i början av nästa år.

Innan beta 2 släpptes fanns det viss oro om hur bra den skulle fungera. Vissa säger att Microsoft borde ha kommit längre i arbetet om Vista verkligen ska kunna släppas enligt planen.

Windows XP hade till exempel kommit längre i testningen när det var lika långt kvar tills det släpptes, men å andra sidan var det en betydligt mindre uppgradering än vad Vista kommer vara.

Michael Cherry, en analytiker från Directions on Microsoft, sade för ett tag sedan att beta 2 absolut måste vara tillräckligt stabil för att kunna användas av testarna i dagligt arbete. Är den inte det fördröjs testningen och därmed också tiden det tar för testarna att hitta buggar.