Han arbetar heltid som professor i människa-datorinteraktion på KTH i Stockholm och är dessutom dekan på Skolan för datavetenskap och kommunikation och chef för 370 personer. Han handleder åtta doktorander, föreläser och forskar. Nu är Jan Gulliksen också ordförande för Digitaliseringskommissionen, som it-minister Anna-Karin Hatt tillsatt, och utsedd till Sveriges Digitala champion av den svenska regeringen.

– Jag har alltid haft en hög arbetskapacitet när jag tycker saker är kul, säger han.

– Det betyder inte att jag tycker att alla andra måste göra det.

Att han tycker många saker är kul är uppenbart. Det tar inte många minuter efter att vi träffats innan han radar upp sina intressen, från sin forskning till teater och musik som han också ägnar mycket av sin vakna tid åt.

– Drama borde vara obligatoriskt i skolan, säger han bestämt.

Vi tar det från början. För trots att Jan Gulliksen, som helst kallas Gulan, varit med länge som forskare så är han ändå tämligen okänd för de flesta.

– Ja, det stämmer, säger han.

– Jag har inte synts så mycket i pressen än.

Han är norrman, men har bott hela sin uppväxt i Sverige. Som barn var matte hans stora passion.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning

Fakta

Namn: Jan ”Gulan” Gulliksen.
Yrke: Professor i människa-datorinteraktion och dekan för Skolan för datavetenskap och kommunikation på KTH, ordförande i regeringens Digitaliseringskommission, Digital champion of Sweden.

Ålder: 46 år.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: Uppsala,
Fritidsintressen: Familjen, spela teater och musik, resa, upplevelser.

Gör mig glad: Engagerade och glada människor.Gör mig arg: När jag stöter på onödiga hinder för att åstadkomma det jag vill, till exempel bristande användbarhet.

Favoritmat: Pinnekjøtt (torkat rökt fårrevbensspjäll – den norska julmiddagen).
Favoritdryck: Hansa pils og en akkevitt (det som passar bäst till pinnekjøtt).

På nattduksbordet: Min Ipad, mina läsglasögon, ett glas vatten, klockradion, fjärrkontrollen till tv:n och en god bok (Steve Jobs biografi och Håkan Nessers senaste...)