Den 11 september klubbade standardiseringsorganet IETF, Internet Engineering Task Force, igenom en ny standard för ljud på webben kallad RFC6716. Formatet heter Opus och är, till skillnad mot tidigare format, konstruerat och optimerat för att låta relativt bra både vid mycket låga bithastigheter och höga hastigheter. Därmed blir Opus ett mer generellt ljudformat än något tidigare har varit, samtidigt som det är helt öppet och fritt från licensavgifter. Lyssningstester visar också att formatet låter lika bra eller bättre än de vanliga destruktiva format som används i dag.

Opus är ett samarbete mellan många tunga organisationer, bland andra Internet Engineering Task Force, IETF, Mozilla, Microsoft/Skype, Xiph.Org, Octasic, Broadcom och Google.

Tanken är att Opus ska användas vid all form av interaktivt ljud på internet, som röstsamtal (voip), telefonkonferenser, chatt i spel, strömmande ljud som internetradio med mera.

IETF var dessutom eniga om att Opus skulle bli obligatoriskt att stödja till den kommande standarden Webrtc, en standard för realtidskommunikation på webben. Det finns redan färdiga kodare och avkodare att använda.

Fakta

  • Formaten bygger på patent och behöver licensieras för att användas.
  • De låter inte bra och är inriktade på få applikationer. Mp3 och mp4/aac gör sig bra för musik i högre bithastigheter men inte för tal i lägre hastigheter.