Finska SkySQL, som specialiserar sig på databaserna MySQL och MariaDB, lanserar ett nytt verktyg för att enkelt administrera databaskluster för molnet. Med verktyget Cloud Data Suite går det att konfigurera och hantera kluster av MySQL- och MariaDB-databaser.

Verktyget gör det möjligt att rulla ut hela databaskluster som är fullt kompatibla med MySQL direkt ut i Amazons molntjänst EC2 med endast fyra klick. Liksom både MySQL och MariaDB är även Cloud Data Suite byggt på öppen källkod och gratis att ladda ner.

– Att hantera databaser är en av de svåraste delarna i att administrera moln. Vi ville få ut en lösning som i sig är byggd på öppen källkod, säger Patrik Sallner, vd på SkySQL.

Den första lanseringen kommer endast ha stöd för Amazons molntjänst, men Patrik Saller hoppas kunna bygga in fler funktioner i framtida versioner. Ett huvudfokus i den första lanseringen är i stället att det ska vara lätt att använda, men utan att kännas begränsande för mer avancerad administration.

För att lösa det har SkySQL valt att lansera Cloud Data Suit med två olika grafiska gränssnitt. Ett för de mer komplicerade funktionerna och ett enklare som även mindre erfarna administratörer ska kunna använda.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

I och med lanseringen kommer Cloud Data Suite bli en del företagets paketlösningar för databaser i molnet, som är den huvudsakliga inkomstkällan för SkySQL.

Företaget tar betalt för support- och konsulttjänster. Priserna sträcker sig från drygt 40 000 för ett "prova på" till knappt 240 000 kronor per applikation för större företagsbehov.