En av förklaringarna till att it-branschen lyckats så bra är den fenomenala förmågan att paketera produkter. Visst finns det många misslyckade paketeringar och invändningar av typen ”vad är det för nytt med det här då”, men i det stora hela har paketering som ett säljredskap varit extremt framgångsrikt.

Den just nu hetaste paketeringen är utan tvekan ”molnet”. När han som säljer fisk på Lumatorget i Stockholm frågar mig vad som menas med ”molnet”, så har paketeringen lyckats.

Lika viktigt som att lansera paketeringar är att i rätt tid avveckla och komma upp med något nytt. Vem använder i dag soa eller tjänstebaserad arkitektur? Missförstå mig inte nu. Alla utvecklingsprojekt är tjänsteorienterade, i dag är det kort och gott så som utveckling bedrivs. Samma sak med molnet. Snart är all applikationsutveckling inriktad på att köra i webbläsaren. Inget installeras på plats.

Ta affärssystem som exempel. När företag i storleksordningen upp till 50 anställda upphandlar affärssystem väljer omkring 40 procent molnbaserade program. Om fem år är siffran 100 procent och så blir det på område efter område.

Ett svep bland olika aktörer inom it-branschen visar att det är dags att paketera om. En del vill skippa begreppet helt och hållet, andra vill definiera begreppet tydligare. När Gartner lanserade bring your own device var det ett uttryck för vad som är själva kärnan i det som händer just nu – övergången till en central miljö för databehandling, som samtidigt är en återgång till det som fanns innan klient-serverarkitekturen slog igenom. I det perspektivet markerar byod-trenden slutet på pc-revolutionen och sätter en enorm press på leverantörer som Dell och HP.

Utvecklingen av applikationer som körs via webbläsaren exploderar just nu. Entusiasmen är på topp och det är inte konstigt när leverantörerna som erbjuder plattformar med priset som vapen tävlar om att få ta hand om applikationerna.

Då tänker jag på företag som Amazon, Microsoft, Salesforce och Google. Ledaren i dag är Amazon, men vem som är ledare om fem år vet ingen. Och håll utkik efter nya spelare och nya paketeringar. Nu händer det.