Från den 1 februari nästa år blir det företaget Seamless system Seqr som tar över när Västtrafiks resenärer köper biljetter via mobilen. Systemet ska ersätta dagens mobilköp av biljetter där betaltransaktionen sköts med betal-sms via mobilräkningen. Bara under förra året köpte Västtrafiks resenärer 8,2 miljoner sms-biljetter.

– Ordern är av stor betydelse för oss, säger Emil Wikstrom, chef för Seqr på Seamless.

Västtrafiks upphandling är den första i raden av en serie mycket viktiga affärer för mobilbetalbranschens aktörer som avgörs nu under hösten. Inom de närmaste veckorna väntas Storstockholms Lokaltrafik, SL, bli klar med en liknande upphandling.

Bakgrunden till kollektivtrafikbolagens upphandlingar är att det betal-sms-system som används i dag för köp av biljetter upphör att fungera i sin nuvarande form kring årsskiftet. Orsaken är lagändringar och nya regler från Finansinspektionen som gör att man inte längre tillåts betala kollektivtrafikbiljetter via mobilräkningen.

En av de tunga konkurrenterna till Seamless är mobiloperatörernas gemensamma mobila plånbok Wywallet, men företaget fanns inte med bland dem som lämnade in anbud i Västtrafiks upphandling.

Adam Hasslert, marknadschef för Wywallet, säger att anledningen var att Västtrafik valde att upphandla en egen specifik betallösning i stället för en generell mobilplånbok som kan användas för betalning hos många olika handlare.

– Vi kände att det ligger för långt ifrån vår affärsidé att man ska behöva ett skapa nytt konto för varje handlare, säger han.

Enligt Västtrafik kvalificerade sig elva företag för att delta i upphandlingen, men bara två lämnade in anbud, Seamless och kollektivtrafikföretagens gemensamma utvecklingsbolag Samtrafiken.

Fakta

Seamless mobila betalplattform Seqr hanterar årligen över 3,1 miljarder transaktioner.
I butik eller vid köp på nätet betalar mobilanvändaren via sin Seqr-app genom skanna en qr-kod vid kassan och godkänna betalningen med sin pin-kod.
Västtrafiks resenärer kommer också att kunna fortsätta köpa biljetter via sms. Men istället för att betala via mobilräkningen dras pengarna från mobilanvändarens personliga konto hos Seamless.
Upplägget för sms-betalningen är i huvuddragen det samma som i exempelvis Wywallet, enligt Seamless.