Nokia och HTC är på väg att drabba samman i en rättstvist kring smarttelefoner med Windows Phone 8. Bråket mellan företagen startade efter att båda leverantörerna på kort tid lanserade nya modeller med väldigt likartad design, skriver Digitimes.

Enligt insatta källor har bråket mellan Nokia och HTC gått så långt att företagen nu hotar med att starta ett antal rättstvister mot varandra avseende de nya smarttelefonerna.

Nokia anklagar HTC för att ha kopierat designen i Nokias smarttelefon Lumia 820 i sin egen modell Windows Phone 8X, uppger källor till nyhetstjänsten.

Nokia har ännu inte kommenterat anklagelserna. Men Fred Liu, som är utvecklings- och operativt ansvarig på HTC, uppger att han inte ser några likheter mellan Windows Phone 8X och Lumia 820. Enligt branschbedömare så är likheterna slående, men Nokia har ändå inga stora chanser att fälla HTC i domstol för patentintrång. Nokia låg bara några veckor för HTC i lanseringen av Windows Phone 8-baserade smarttelefoner. En så kort tid räcker inte för att kopiera en smarttelefon.

Microsoft, som är partner till både Nokia och HTC, har med sin insyn i mobiltillverkarnas utveckling haft stora möjligheter att upptäcka eventuella plagiat och stoppa dem. Programjätten har dessutom allt att vinna på att undvika en rättstvist mellan två av dess viktigaste partner, skriver Digitimes.