SEB, Swedbank, Skandiabanken och nätmäklaren Nordnet har alla drabbats av störningar i sina internettjänster under måndagen.
Enligt en talesperson för SEB berodde bankens sajtproblem på att onormalt många inloggningsförsök gjorts i internetbanken.

Liknande besked kommer från Anna Sundblad, presschef på Swedbank:

– Vi har konstaterat att hemsidan låg nere i 40 minuter. Det var en överbelastningsattack som låg bakom. Vi såg en stor mängd påloggningar till swedbank.se.

– Vi har förstått det som att inte bara vi drabbats. Men vi har klara rutiner och planer för såna här scenarion eftersom det rör sig om vår kärnverksamhet. Vi agerade och efter 40 minuter var problemen avklarade.

Ursprunget till överbelastningen är okänt.

– Det var för stora trafikmängder. Varifrån den riktades vet vi inte så långt har vi inte kommit. Vi ska i detalj se vad som orsakade attacken, säger Anna Sundblad.

Skandiabankens nätbank drabbades också den av en överbelastningsattack under förmiddagen.

- Det har varit tillfälliga problem, säger bankens presstalesperson Jonas Collet, som är noga med att understryka att bankens interna system inte drabbats.

Även Nordnets vd Jan Dinkelspiel bekräftar att företagets sajt utsatts för en ddos-attack.

Utanför bankvärlden utsattes Tidningarnas Telegrambyrå under förmiddagen för en överbelastningsattack som gjorde det omöjligt för dem att skicka ut material till tidningsredaktioner runt om i landet.

Enligt medieuppgifter ska även Försvarsmakten och SJ drabbats, men SJ står i samtal med CS fast vid att man inte kan konstatera att någon attack skett.

Även IDG-nätverkets sajter gick ner under måndagseftermiddagen.