– Som chef på PTS har jag mycket makt eftersom det är en regleringsmyndighet som har verktygen för att reglera och gripa in i marknaden. Och genom att kunna gripa in som vi gör är det stora värden som står på spel. Så det är klart att det finns makt i det.

Lagen ger henne verktygen att utöva makt men hon säger sig inte lockas av makten i sig.

– Jag känner att jag har ett stort förtroende och att jag påverkar marknaden på ett starkt sätt, och det ger mig makt. Men makten i sig är helt ointressant. Det som är viktigt är hur man påverkar och sköter uppdraget.

Marianne Treschow har varit PTS-chef sedan sommaren 2004. Positionen är minst sagt utsatt och Marianne Treschow får ofta mycket kritik.

– Det är naturligt att man är utsatt när det handlar om så stora värden och man ingriper i en marknad på det sätt som vi gör. Ofta är besluten sådana att vi får både positiv och negativ kritik beroende på vem som drabbas. Men det är allright att få kritik, det tillhör jobbet.

Hur vänder du en dålig dag på jobbet?
– Jag kan inte påminna mig att jag har upplevt en dag när jag längtat efter att gå hem. Jag har säkert haft en låg profil, eller blivit upphetsad eller så, men jag har aldrig tänkt att det här är inte det jag vill göra i livet. Det är roligt att gå till jobbet, det finns alltid något som är bra.

Tidigare i våras gav regeringen PTS i uppdrag att driva projektet Womentor som genom ett nätverk av mentorer ska stimulera rekryteringen av fler kvinnliga chefer till it- och telekombranschen.

– Det handlar inte om kvinnlig kvotering utan om att få en rekryteringsbas som är dubbelt så stor. Vi hoppas att det här är ett neutralt verktyg för att stimulera företagen att utveckla sin rekryteringsbas och se sina möjligheter.

Vad är ditt råd till unga kvinnor som idag funderar på att arbeta inom it eller telekom?
– Tycker man att det är ett roligt och spännande område så blir man också bra på det. Och då ska man ha självförtroendet att gå vidare om man vill bli chef eller expert eller vad man vill bli. Om man kalkylerar om det här är ett framtidsområde eller inte, försvinner kanske lusten på vägen.

Du toppar CS lista över It-Sveriges mäktigaste kvinnor, vad är din kommentar till det?
– Makten är inte det som är viktigt. Det viktiga är att man gör ett bra jobb och att man blir identifierad av det. Om man blir nummer ett eller fem eller hundra spelar ingen roll bara man har fått respekten för det man gör.

– Sedan kan jag tycka att det är bra att det är PTS som syns, när jag representer det. Marianne Treschow i sig själv är ju rätt ointressant. Tycker jag.

Här är hela listan1. Marianne Treschow
, generaldirektör PTS. Myndighetens ansvar är formellt att se till att lagen om elektronisk kommunikation efterlevs. Konkurrensen på telemarknaden regleras av en särlagstiftning för teleområdet och myndighetens beslut påverkar ofta värden i miljardklassen. PTS är ständigt indragen i rättsliga processer och Marianne Treschow hamnar ofta på kollisonskurs med marknadsdominanten Teliasonera.

2. Marie Ehrling
Vd för Teliasonera i Sverige, som vid sidan av Ericsson, försvaret och försvarsindustrin är den största köparen av tekniktjänster i Sverige. Inte minst hennes roll som opinionsbildare är viktig. Politiker, branschföreträdare och konsumenter lyssnar när hon talar.

3. Ulrica Messing
Sveriges it-minister. I reda pengar är det kanske inte så mycket bevänt med den svenska it-politiken, men Ulrika Messing som person inger stort förtroende. Hennes agenda påverkar de flesta i it-branschen antingen direkt eller indirekt.4. Gunilla Nordström
Chef för Sony Ericsson i Kina. Som ytterst ansvarig för Sony Ericsson på jättemarknaden Kina har hon ett tungt ansvar. Kina är en högprioriterad marknad för mobilföretaget och potentialen är enorm. Gunilla Nordström är den som styr skutan och fixar framgångarna.

5. Ylva Hambraeus Björling
Vd på IT-företagen, ordförande i regeringens it-politiska strategigrupp. Hon är självskriven när man pratar om Sveriges it-elit i sin roll som högsta företrädare för it-leverantörerna, och genom att ha regeringens öra.

6. Lena Jönsson, generaldirektör på Verva. Leder den nybildade myndigheten som ansvarar för upphandlingen av de statliga ramavtalen. En stor del av ansvaret för att utveckla den elektroniska förvaltningen av den offentliga sektorn ligger också på hennes bord, inte minst den viktiga plattformen för elektroniska fakturor.

7. Lena Treschow Torell, vd på IVA. Som chef för Kungliga Ingenjörsvetenskaps-akademin sitter hon mitt i den akademiska eliten. IVA är en samlingsplats för näringslivsfolk och företag med dragning åt it. Lena Treschow Torell har begåvningen att också utnyttja sin position. Genom maken Michael Treschow har hennes nätverk stärkts ytterligare.

8. Birgitta Klasén, strategisk rådgivare åt it-chefer på Europanivå. Sitter i ett flertal styrelser (bland annat Eniro, Telelogic och OMX). Har desutom en tung position som ordförande i Ericssons interna it-styrelse. Hon har tidigare varit cio på Telia, Pharmacia-Upjohn och i dag är hon cio på tysk-franska tillverkningsjätten EADS, som bland annat tillverkar Airbus.

9. Annika Billström. Stockholms finansborgarråd. Annika Billström har blivit kritiserad till tusen. Hon står bakom Sveriges mest omstridda it-system, trängselskattesystemet. Men hon står även bakom många andra initiativ inom it-området, bland annat i Kista, och Annika Billström en hel del att säga till om när det gäller it-utvecklingen i huvudstaden.

10. Cristina Stenbeck är huvudägare i Stenbecksfären, med företag som kontinuerligt flyttat fram sina positioner med hjälp av it. Några av dem, särskilt Tele2 och MTG, har fungerat som katalysatorer i it-branschen. Återstår att se om Cristina vill att sfären även i framtiden ska vara ett drivhus för entreprenörskap.

11. Ylva Johansson, vård- och äldreomsorgsminister. Hon har initierat ett projekt för att effektivisera vården genom en bättre samordning av it-användningen.

12. Kerstin Wiss Holmdahl, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting. Pådrivande för att få fram en e-handelsstandard i Sverige.

13. Indra Åsander, Privatmarknadschef, Teliasonera Sverige. Hennes beslut påverkar både konkurrenter och konsumenter.

14. Anita Eriksson Pallinder, Carelinks nya vd har en nyckelroll när det gäller att utveckla och samordna dagens röriga it-miljö inom svensk vård och omsorg.

15. Anne-Marie Eklund Löwinder, debattör som ansvarar för internetsäkerheten på Nic-Se. Hon är den som står bakom de grundläggande dokumenten om svensk it-säkerhet.

16. Annika Waern, spel-drottningen på Sics. Hon har en central ställning i utvecklingen av framtidens spel.

17. Monica Green, social-demokraterna. Har gjort sig ett namn genom sitt engagemang för hem-pc-reformen.

18. Joanna Ledunger, chef på avdelningen för marknadsfrågor på PTS. En av de ledande för att öka konkurrensen på telemarknaden.

19. Marie Westrin, chef för Ericssons utveckling av gsm-system. Utpekad av Svanberg som en framtida toppchef.

20. Helene Richardsson. It-strateg på Sveriges Kommuner och Landsting som också leder en expertgrupp i EU. Stort informellt inflytande.

21. Annica Bergman, vd på Dataföreningen i Sverige. Dataföreningen utgör en plattform som hon nog kommer att utnyttja maximalt.

22. Christina Skogster-Stane, Sverigechef Intentia. Företaget har med Movex stark ställning på marknaden för affässystem.

23. Maria Häll, chef på näringsdepartementets kansli för it-strategi. Tungt namn.

24. Karin Johansson, chef för försäljning till offentlig sektor på Microsoft. Hon ska se till att myndigheter, kommuner och landsting även framgent är trogna Steve Ballmer. Det är en utmaning som heter duga.

25. Katja Ruud, telekom-analytiker Gartner. Hennes åsikter och siffror om telekom-marknaden väger tungt, i hela Europa.

26. Ulrika Hagdahl. Med styrelseuppdrag i fyra börsbolag (ORC Software, Protect Data, Strålfors och IFS) är Urika Hagdahl unik som kvinnligt styrelseproffs i it-branschen.

27. Karin Grauers, expert på it- och avtalsfrågor på advokatfirman Vinge It-jurister blir om möjligt ännu viktigare än tidigare och Karin Grauers är en av Sveriges ledande.

28. Suss Forssman Thullberg, ledamot i it-politiska strategigruppen och avdelningschef på Myndigheten för skolutveckling där ansvaret för it-utvecklingen i skolan ligger.

29. Gisela Fagerstedt, It-ansvarig på BT-Toyota IT Europa. Ryktet säger att en japansk chef på företaget kallat henne för ”the first female it-manager ever in Toyotas history”.

30. Annika Falkengren är som vd på SEB ytterst ansvarig för it-budgeten som förra året låg på 4,2 miljarder kronor. It är också hennes viktigaste verktyg för att effektivisera verksamheten och höja intäkterna.

31. Eva Fernvall, marknadschef på Apoteket, som satsar mycket på e-tjänster. Har inflytande över tunga it-investeringar på Apoteket.

32. Magdalena Bosson, vd på Kista Science City som driver Sveriges, och ett av världens, största it-kluster.

33. Åsa Sundberg, investeringsansvarig på riskkapitalbolaget IT Provider. Sitter i styrelserna för Drutt, Mobilaris, Nelté Tinklas och The Cloud.

34. Christina Detlefsen, Sveriges enda kvinnliga vd för ett börsnoterat it-företag. Nexus är verksamt inom it-säkerhet, och brottas med lönsamhetsproblem.

35. Mia Brunell, tillträder som vd för Kinnevik den 1 augusti. Då får hon inflytande över förvaltningen av några av Stenbeckssfärens it-tunga portföljbolag, såsom Tele2, MTG och Transcom.

36. Charlotte Cederschiöld, moderat EU-parlamentariker. EU-parlamentet har engagerat sig i en hel del brännande it-frågor och Charlotte Cederschiöld har tagit strid för integriteten på ett föredömligt sätt.

37. Yvonne Andersson, chef för IBMs outsourcingleveranser i Norden. Hon har det tunga uppdraget att se till att IBMs outsourcingkunder får det de har betalt för och att de är nöjda.

38. Eva Gidlöf, vd Bankgirocentralen. Den före detta Capgemini-vd:n ansvarar nu för att BGC vässar sin konkurrenskraft inför 2010 då Europa blir en gemensam betalmarknad.

39. Liselotte Jansson, vd på Sas Institute sedan i februari. Beslutsstöd är en trend som växer och här är Sas Institute en av tungviktarna.

40. Kaja Narum, vd Trend Micro. Kaja Narum är en växande kraft inom säkerhetsbranschen. Hennes företag är det tredje största i världen och agerar på en marknad som är minst sagt manligt dominerad.

Bubblare
41. Mari-Ann Krantz, förbundsordförande Sif.

42. Helena Nordman-Knutsson, telekom-analytiker på Öhmans Fondkommission.

43. Ulla Lilja Berg, vice vd Tietoenator.

44. Sigbrit Franke, universitetskansler.

45. Anna Eriksson, ansvarig för IT Infrastructure Services på Ica.

46. Marie Ygge, chef för storkundsförsäljningen på Microsoft.

47. Pia Kullström, ansvarig för offentlig sektor och sjukvård på WM-data.

48. Jane Walerud, affärsängel och riskkapitalist.

49. Mia Irborg, nordenvd på 3Com.

50. Marie-Louise Gefwert, ordförande för IT Service Management Forum i Sverige.

Fakta

...släktskapet med Michael Treschow:
– Han är inte min bror, han är inte min man, han är inte min ex-make men vi är släkt på mycket långt håll.

...sitt bästa val i karriären:
– Jag har haft turen att få möjlighet till utmaningar och jag har alltid antagit dem. Så jag tycker att alla de utmaningarna har varit spännande och bra. Valet att anta utmaningar har varit mitt bästa val.

...sitt sämsta val i karriären:
– Jag tycker inte att jag har gjort något dåligt val. Kanske kunde jag ha gjort saker annorlunda men valen har varit bra.

  • Titel: Generaldirektör på Post- och telestyrelsen.
  • Utbildning: Doktorsexamen i kemi.
  • Karriär: Universitetskarriär, forskningschef på Rymdstyrelsen, arbetat på Naturvetenskapliga forskningsrådet. PTS sedan 2000.
  • Tjänar: 74 200 kr/mån.
  • Familj: Tre barn och fem barnbarn.
  • På fritiden: Tycker mycket om natur, litteratur och teater.
  • Personliga motton: Anta utmaningarna! Ångra inte något!