I veckan har flera svenska webbplatser sänkts tillfälligt av överbelastningsattacker av varierande sort. I måndags genomfördes en till synes hyggligt koordinerad attack av något större storlek än det normala mot flera bank- och mediesajter som fick problem under några timmar. Bakgrunden är ännu inte känd, men det är inte otänkbart att det finns ett släktskap med de attacker som drabbat amerikanska banksajter de senaste veckorna.

Dessa har enligt amerikansk expertis genomförts med hjälp av förslavade webbservrar, som ger en klart större angreppskraft än de vanliga botnät som använder infekterade hemdatorer. Vem som utfört angreppen eller varför är okänt – spekulationerna rör sådant som att organiserad brottslighet velat avleda bankerna medan värre intrång pågår eller att någon helt enkelt vill testa ett nytt angreppsverktyg.

En sak som måndagens kalabalik har gemensamt med de amerikanska attackerna är att de inte genomfördes av de fjuniga kids som nu framställs som ett hot mot rikets säkerhet i mediebevakningen. Det var nämligen först efter måndagsattacken som de gängse chattnätverken började vakna till liv och nätbråkstakarna upphetsat såg sin chans att få lite drag i medierna. Som vanligt med hjälp av högtravande videor, digitala pamfletter och fåniga hot.

Genom samordning i chattnätverken har ungdomarna sedan lyckats att under kortare perioder sänka diverse myndighetssidor, som Riksbankens och Riksdagens. Metoden är enkel, med hjälp av ett program designat för att stresstesta webbservrar skapar bråkstakarna ett frivilligt botnät som ibland lyckas bli tillräckligt kraftfullt för att överbelasta en sajt.

Det går att skydda sin webbplats mot överbelastningsattacker, men det kostar förstås pengar. Om svenska myndigheter ska ta höjd för den bandbredd som en attack innebär och dessutom ta in avancerad säkerhetsutrustning skulle vi stå inför rejäla investeringar med skattemedel. Frågan är om det är värt det för att hålla Riksbankens hemsida flytande även en torsdag mellan 22 och 23 på kvällen.

Det är samtidigt ett problem att attacker som den som sänkte banksajter i måndags likställs med äggkastningen som sker från chattnätverken. Det första bör diskuteras öppet bland de drabbade, det andra bör ignoreras totalt.

För det enda som får fjunisarna att fortsätta kasta ägg på svenska myndigheters fönster är den mediala hetsen och uppmärksamheten. Som en av dem i skrev i ett chattnätverk i onsdags kväll: ”The best thing about it all: They’re stupid enough to make it news on tv. If they were smart they would pretend like it didn’t happen.”