Användningen av Facebook är en av orsakerna till den allt större pressen på mobiloperatörernas datanät. Nu vill nystartade Instabridge med vd Niklas Agevik i spetsen använda just Facebook tillsammans med redan befintliga wlan för att avlasta mobilnäten. Idén kommer från erfarenheter han gjorde när han arbetade på Ericsson.

– En av de saker som jag lärde mig där var att nästan all mobildata konsumeras i hemmen eller på kontoret. Tv i mobilen används till exempel inte när folk är mobila utan av föräldrar hemma i soffan när barnen kollar på den stora tv:n, säger Niklas Agevik.

Nu försöker han omsätta den insikten i företaget Instabridge. Idén är egentligen ganska enkel. På de flesta platser där du befinner dig finns ett trådlöst nätverk eller wlan med gott om outnyttjad kapacitet .

– Men många tycker att det är krångligt att hålla på med lösenorden som krävs för att logga in på ett wlan, säger Niklas Agevik.

Instabridges lösning är att i stället använda sociala nätverk för att ge vänner tillgång till varandras nätverk. Systemet fungerar via en app i mobilen där vänner kan läggas till eller tas bort från ett trådlöstnätverk med ett enkelt klick.

Tillgången till nätverket sköts sedan genom en server hos Instabridge som används när någon av dina Facebookvänner vill logga in på ditt wlan.

I dag finns appen i en testversion ute hos en mindre grupp personer som står företaget nära, och den har bytt utseende flera gånger den senaste tiden för att den ska bli så lätt att använda som möjligt. Därför vill Niklas Agevik inte att vi ska ta bilder på den.

– Det kan hända att den ser helt annorlunda ut när den är färdig, säger han.

Förutom att appen ska kunna fungera mellan vänner så finns planer på en speciell ingång för till exempel kaféer och restauranger som skulle kunna dela med sig av trådlös uppkoppling i utbyte mot ”likes” på Facebook.

Tanken är att appen ska vara gratis för användaren. Pengar ska Instabridge i stället tjäna genom att de hjälper operatörer att hantera överbelastning i befintliga mobilnät. Erfarenheten från testanvändarna är att de minskar sin mobildataanvändning med mellan tio och 30 procent när appen är installerad.