– Det här är inte ett problem som är unikt för Huawei och ZTE. Om det är ett problem så är det ett problem med alla leverantörer. Tillverkare av telekomutrustning som gör utrustning i Kina inkluderar i princip alla i branschen, säger David Wolf, vd på Wolf Group Asia, en Pekingbaserad teknikkonsult.

Det är fortfarande oklart vilken typ av bevis som utredningen hittat. Den har haft tillgång till både hemlig och öppen information. David Wolf säger att det hittills aldrig kommit fram några riktiga bevis mot till exempel Huawei när det gäller sådant som kan påverka USAs nationella säkerhet.

Han tror heller inte på att stänga ute de kinesiska bolagen från den amerikanska marknaden.

– Kommitténs förslag löser inte problemet. Det är lätt att tro att det finns andra saker som spelar in här, speciellt som det inte finns några bevis att något hänt med utrustning köpt från Huawei. Om det är ett problem med informationssäkerheten, varför utreder vi inte allt som kommer från alla utländska it-företag.

Matt Walker, analytiker på Ovum, är säker på att det finns en politisk agenda från kommittén.

– Valet är mindre än en månad bort i USA och det kinesiska hotet är ett brännande politiskt ämne i USA i dessa dagar. Min gissning är att debatten bleknar bort inom några månader, säger han.