Det händer mycket i utvecklingen av Java, men Oracle har svårt att hinna med. Tidigare i år blev det känt att projektet Jigsaw skjuts till nästa lansering som troligtvis sker någon gång 2015.

Under konferensen Java One, som nyligen anordnades i San Francisco, berättade Oracles företrädare att även planerna på att förbättra plattformsfunktionerna i företagsversionen Java EE skjuts upp till nästa version.

– Det är rätt beslut att skjuta på det om man inte är helt säker, men det är en besvikelse, säger Mattias Karlsson, organisatör för utvecklarkonferensen Jfokus.

Oracle har lagt upp en minst sagt ambitiös lanseringsplan för företagsversionen, Java EE 7, och standardversionen, Java SE 8. Bägge skulle ha lanserats under nästa år. I efterhand har företaget sett sig tvunget att skjuta upp flera funktioner.

Projektet Jigsaw är tänkt att föra samman den annars fragmenterade Javamiljön, med en mängd specialversioner tillgängliga, och göra det möjligt att skräddarsy sina applikationer genom att föra in endast de funktioner som är nödvändiga i moduler.

Plattformsfunktionerna, som nu skjuts upp till Java EE 8, skulle införa standardiserat stöd för platform-as-a-service i Java, vilket i praktiken innebär mer möjligheter att utveckla molnapplikationer.

Enligt Aron Gupta, Oracles Java EE-evangelist, finns det ändå goda skäl att uppgradera när Java EE 7 och Java SE 8 väl lanseras. Det ska till exempel vara betydligt enklare att utveckla i Java EE 7 än tidigare, men framför allt har Oracle infört stöd för kommunikation i html5. I Java SE 8 har företaget i stället infört en modernare implementation av Javascript, som kan köras i Java Virtual Machine. Det har även införts bättre stöd för flerkärniga processorer.

Uppskjutna funktioner till trots så anser Mattias Karlsson att årets Java One-konferens visar att Oracles inställning till Javacommunityn har blivit bättre. Under Java One berättar Oracle att företaget gör en omfattande översyn av licenseringen i Java och allt mer ska omvandlas till öppen källkod. Det innefattar bland annat klientplattformen JavaFX.

– Oracle gör verkligen rätt saker och försöker göra allt som öppen källkod, säger Mattias Karlsson.