Under senare tid har IBM valt bort namnet Lotus på en rad produkter och typiskt nog kommer den stora konferensen Lotusphere att byta namn till IBM Connect. Den äger rum under sista veckan i januari och då förväntas IBM presentera den produkt som tidigare kallats Lotus Notes 8.5.4.

Nu tyder allt på att företaget i stället att använder namnet IBM Notes 9.0 och därmed slopar Lotusnamnet precis som för Connections, Sametime och andra produkter.

varken IBM eller företagets partner vill bekräfta det officiellt men förnekar inte heller att Lotus är på väg ut.

– IBM ett starkt varumärke och det är inte så underligt om man väljer att använda det mer, säger Ulf Stider, säljchef på Infoware Solutions vars huvudinriktning ligger på IBMs produktutbud.

Lite mer förvånande än namnbytet är att IBM går direkt från Notes 8.5.4 till version 9.0.

– Jag tycker ändå att det är rätt väg att gå eftersom det kommer så pass stora nyheter, säger Karl-Henry Martinsson, senior Notesutvecklare på försäkringsbolaget Deep South utanför Dallas i USA.

Bland de viktigaste nyheterna han pekar på är möjligheten att köra Notesprogram direkt i webbläsare utan krav på att först ha installerat hela Notespaketet. Därtill kommer nästa version att få en rad förbättringar på mobilsidan med en uppgraderad version av Traveler samt stöd för både Windows Phone 7.5 och 8.

Ulf Stider anser att de mobila kopplingarna blir allt viktigare.

– Vi har massor av kunder som använder Notes på surfplattor och det är något som slår igenom snabbare på företag än vad it-avdelningarna tror. Användarna är vana att konfigurera sina mobila enheter själva och exempelvis Traveler på en Ipad konfigureras enkelt för de inbyggda kalender- och e-postfunktionerna.

IBMs produktspecialist Karl Dettner säger att IBM aldrig kommenterar rykten och spekulationer kring kommande produkter. Allt han vill säga är att Notes och Domino 8.5.4 Social Edition går som beta just nu och planeras att släppas under första kvartalet 2013.

Fakta

Grupprogrammet Lotus Notes skapades i regi av Lotus Development Corp 1989, ett företag som IBM köpte 1995. Programmet ingår i Lotus Software, men under senare tid har allt fler produkter lyfts över till IBM Collaboration Solutions och nästa version förväntas bara heta IBM Notes.