– De nordiska operatörerna ligger i framkant med den här tekniken och ser det som en möjlighet att differentiera sig, säger Fredrik Wennerstrand, försäljningschef på Huawei Sverige.

Huawei tror att de första kommersiella lanseringarna av mobilsamtal med hd-kvalitet kommer under andra eller tredje kvartalet nästa år.

Hd-ljud för mobilsamtal och möjligheten för pågående samtal att fritt vandra mellan 4g- och 3g-nät finns med som delar i den senaste 4g-standarden, 3gpp release 10.

I dag brottas mobiloperatörernas mobilsamtal med sämre ljudkvalitet än Skype och andra fristående ip-telefonitjänster och det har fått operatörernas samtalsintäkter att vika nedåt. Förhoppningen är att hd-kvalitet på mobilsamtal i 4g-näten ska bli ett nytt konkurrensvapen.

Inledningsvis kommer hd-ljud för mobilsamtal inte att fungera i alla 4g-mobiler på marknaden. Mobilerna måste innehålla de senaste chippset-versionerna.

Däremot finns möjlighet att flytta mobilsamtal sömlöst mellan 4g- och 3g-mobiler.

Fakta

Huawei, T-Mobile i Österrike och Qualcomm har genomfört ett tekniktest där röst- och videosamtal överförs från 4g-nät till 3g-nät helt sömlöst och utan störningar. Det skedde genom enhanced single Radio voice call continuity, esrvcc, enligt den senaste 4g-standarden 3gpp release 10.

Nytt i release 10 är också möjligheten till hd-ljud för mobilsamtal i 4g-nät.