Ett av de företag som fick sina servrar beslagtagna är Constant som driver den populära sajten Snabbstart.com. Den unge it-entreprenören Marcus Anzengruber, vd på Constant, känner sig helt uppgiven inför situationen.
– Till en början kände jag mig uppgiven och visste inte vad jag skulle ta mig till. Först när jag insåg omfattningen av det hela började jag reagera. Man tänker ju inte på att sånt här kan hända i Sverige, säger han.

Populär sajt
Snabbstart.com är en populär sajt med roliga bilder och filmklipp och de som driver den är inte misstänkta för något brott. Före nedstängningen hade den omkring 50 000 besökare per dag. Tidigt i våras nåddes ett rekord på upp emot 70 000 besökare.

– Vi kommer att förlora omsättning på det här varje dag. Om det här drar ut på tiden och håller på i månader kommer det röra sig om hundratusentals kronor, fortsätter Marcus Anzengruber.

Vid tillslaget länsades PRQs serverhall i Sundbyberg på alla datorer som stod i lokalen och bland dem fanns alltså Constants servrar. Marcus Anzengruber förklarar att det största problemet inte är maskinerna i sig, de går alltid att ersätta.

Arbete kan vara förlorat
Problemet är i stället alla data som låg på servrarna. Senaste backupen som förvarades utanför PRQs lokaler är från mitten av mars. Den statistik som fanns på maskinerna går inte att återskapa. Månader av arbete är också förlorat om innehållet inte lämnas tillbaks snart.

Nu arbetar killarna dygnet runt för att försöka få upp sidan igen i någon form. Snabbstart.com får ungefär en tredjedel av sin trafik från Google, och är sidan nere länge finns risken att sajten får en lägre rankning hos sökmotorn.
– Vi får enormt mycket trafik från Google och en lägre rankning skulle vara en katastrof som kan ta år att reparera, säger Marcu s Anzengruber.

Stora bekymmer
Eftersom Constants servrar inte är de enda som tagits i beslag har webbhotellet PRQ stora bekymmer just nu. Gottfrid Svartholm, ägaren av PRQ och en av männen bakom Pirate Bay, är väldigt upprörd över situationen.
– Det känns otrevligt att andra företag drabbas för att vi körde Pirate Bay vid sidan av som ett hobbyprojekt. Det hela är en väldigt bisarr situation och ett rättsövergrepp av sällan skådat slag, säger Gottfrid Svartholm.

Fakta

Ett stort antal företag och privatpersoner har drabbats vid tillslaget mot PRQ. Dataföreningen Birdie samt dataspelssajten Fragbite är två exempel.
Omfattningen är inte helt känd då många även drabbas indirekt.

Detta har hänt
I onsdags gjorde polisen tillslag på tio ställen i landet. Målet för aktionen var sajten Pirate bay. Men Pirate bay drivs av bland annat Gottfrid Svartholm som också driver webbhotellet PRQ. Polisen tog därför alla servrar som fanns i PRQs lokaler trots att många av dem inte innehöll något olagligt material.
Pirate bay gick ner strax före klockan ett i onsdags. Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij och Pirate bays juridiske rådgivare Mikael Viborg satt under onsdagen i förhör misstänkta för upphovsrättsbrott alternativt medhjälp till upphovsrättsbrott.
Gottfrid Svartholm berättar att han vid förhören nekades ett offentligt ombud för att han inte riskerade fängelse.