I maj 2010 köpte Google det svensk-norska företaget Global IP Solutions och året därpå presenterades Web Realtime Communication, WebRTC, som nu håller på att standardiseras hos World Wide Web Consortium.

– WebRTC kan verkligen bli en utmanare både till Skype och traditionella telekombolag eftersom det innebär att både konsumenter och företagsanvändare kan kommunicera utan behov av leverantörerer som tillhandahåller specifika ip-telefonitjänster, säger Ken Agress, analytiker på Gartner.

Google har omvandlat WebRTC till en öppen källkods-produkt vilket ökat möjligheten att branschen ska kunna förse webbläsare med inbyggda funktioner för både videokonferenser och ip-telefoni.

– Om företag kan bygga in stöd för både röst och video direkt på sin webbplats öppnas nya möjligheter att kommunicera utan att behöva slå ett telefonnummer och starta en telefontjänst. Då slipper man dessutom kopplingar till externa tjänster vilket är en stor fördel vid direktkommunikation med kunderna, säger Ken Agress.

Han anser att Microsoft, som förra året köpte Skype, har mest att förlora på detta.

– Microsoft har presenterat sin egen version av standarden och vill ha stöd för egna codecs men jag har svårt att se nyttan med det. Däremot kan jag nog tänka mig att Microsoft omvandlar Skype som ett gränssnitt mot WebRTC, säger Ken Agress.

Bland de svenska leverantörerna av ip-telefoni märks Cellip, vars grundare och teknikchef Per Hübinette säger att WebRTC främst ska ses som ett bidrag till mångfalden.

– WebRTC är ett bra initiativ men det saknar telefoniststöd, automatiskt talsvar, köfunktioner och kopplingar till kundvårdssystem. Det vi och många andra företag säljer är inte bara telefonitrafiken utan också integration mot olika verktyg och en försäkran om att vi integrerar även mot framtida verktyg, säger Per Hübinette.

Han tror därför att WebRTC i första hand blir en konkurrent till mer konsumentinriktade tjänster, exempelvis Skype, samt något som kan användas för interaktiv support på olika webbplatser.

Computer Sweden har sökt Microsoft för en kommentar kring vilken påverkan WebRTC kan få för Skype samt varför företaget lämnat in ett förslag kring en alternativ standard.

– Tillsammans med andra arbetar vi med att utveckla WebRTC men vi kan inte kommentera vår framtida användning, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft som inte vill säga mer i dagsläget.

Fakta

Bland de företag som meddelat sitt stöd för Web Realtime Communication märks Google men även Mozilla och Opera. Det innebär att WebRTC ska stödas i Googles webbläsare Chrome, Mozillas Firefox och i Opera.

Microsoft, som äger Skype, sätter sig på tvären och lämnade i augusti in ett alternativt förslag: Customizable, Ubiquitous Real Time Communication over the Web, CU-RTC-Web.