Det krävs en stor arbetsinsats för företag som utvecklar telefonappar där man måste hålla många bollar i luften i utvecklingen för Android, Windows Phone och IOS. Många utvecklare satsar i stället för program som går att köra i valfri webbläsare med stöd för html5 men en utmaning är att få programmen att fungera även om man inte har tillgång till ett nätverk.

– Ett av de krav vi ställer på programmen är att de måste gå att köra lokalt i telefonen utan anslutning till servern och även kunna lagra data lokalt, säger Morten Nielsen, utvecklare på Remotex Technologies som satsar på produkter inriktade mot mobil serviceorderhantering.

Under ett seminarium på Internetdagarna i Stockholm beskriver Morten Nielsen hur Remotex utvecklare går till väga för att nå dessa mål.

Här talas mycket om Javaapplikationer som kan hämta data lokalt och sedan synka med servrar där det finns nätuppkoppling.

I utvecklingsarbetet har man tagit hjälp av Peter Svensson på Greener Grass Web Design som har lång erfarenhet av att omvandla vanliga klient-serverprogram till html5-produkter.

På seminariet medverkar även Robert Nyman som är som teknisk evangelist på Mozilla som i somras lanserade mobiloperativsystemet Firefox OS. En av de fördelar han lyfter fram med detta operativsystem är att det fungerar rakt av med html5.

– I gränssnittet finns allt som behövs för att få telefonen att ringa och vibrera samt en marknadsplats med tillgång till en rad produkter som går att köra offline, säger Robert Nyman.

En trend som han vill varna för handlar om hybridappar där man bygger in webbteknik i vanliga appar som skapats för Android eller IOS.

– Det innebär att man fejkar en användarupplevelse vilket gör att det ställer till med större skada än nytta.

Fakta

Responsiv webbdesign innebär att en webbsida skalar och ändrar layout beroende på storleken på webbläsarfönstret.
I stället för att sidan undersöker vilken webbläsare som används undersöker den i stället vad webbläsaren är kapabel att göra.

Tyska Netbiscuits nya ramverk Tactile bygger på vanliga webbtekniker som html5 och css3. Det innebär att utvecklaren slipper konvertera appar mellan olika mobiloperativ. Specialkoder ska ersätta många Javascriptfunktioner, vilka ska göra utveckling mindre komplex.