Norska Compello anser sig vara först ut med en app faktura-app för Windows 8. Företaget har länge satsat på att göra sina program tillgängliga via Microsofts molntjänst Windows Azure och har nu kommit till skott med produkter för programbutiken Windows Store. Företagets produkter används för att hantera fakturor och finns nu i versioner som fungerar på den nya generations surfplattor med Windows 8.

Magnus Ernolf, chef för Compellos svenska verksamhet, säger att produkterna optimerats för fingerstyrning samtidigt som man behåller det traditionella tangentbordsstödet.

– Det som är nytt nu är att man kan använda vanliga surfplattor för att godkänna och signera fakturor, något som vi även fått ok på från bankerna, säger Magnus Ernolf.

Compellos produkter tillhandahålls som webbaserade tjänster där kunderna betalar fasta abonnemangskostnader. Företaget har cirka 5 000 kunder, främst på den norska marknaden och ska nu inleda en större satsning i Sverige.

Bland övriga företagsappar som nu finns tillgängliga på Windows Store märks en från Styrelsemöte.se som är inriktad på pappersfria styrelse- och nämndsmöten. Här kan man läsa, söka och anteckna i de utsända dokumenten.

Från svenska Flightradar24 kommer en Windows 8-app som håller koll på all världens flygplan. På företagets kartor går det att i realtid se var alla flygplan befinner sig, något man åstadkommer genom att hålla kontakt med flygplanens transpondrar som är kopplade till radardata.

App-företaget Guidepal har sedan två år tillbaka satsar på reseguider till mobila plattformer. Nu är det dags för en första Windows 8-app som utvecklats i nära samarbete med Microsoft.
Samma dag som Windows 8 lanseras meddelar dessutom Prisjakt att man uppdaterat sina appar för det nya operativsystemet.

Företaget har även gjort en översikt över alla Windows 8-produkter som finns på den svenska marknaden och konstaterar att antalet bärbara datorer har gått från cirka 70 för ett par dagar sedan till över 110 under torsdagen.