Se listan ovan för fem hjälpande steg på vägen.

För många användare av traditionella kontorsdatorer eller vanliga bärbara datorer utan tryckkänsliga skärmar blir mötet med Windows 8 antagligen lite avskräckande.

Den vanliga startmenyn, där användaren utgår från Windowssymbolen längst nere till vänster, har nämligen bytts ut med ett antal ikoner som ligger uppradade i ett rutmönster.

Tanken att det ska gå lättare att komma i gång med programmen via fingerrörelser på surfplattor eller andra datorer som har pekskärmar. Allt går turligt nog att styra lika bra med musen och hela gränssnittet går att anpassa efter eget tycke och smak, exempelvis kan man lägga upp sina favoritprogram längst fram och välja olika metoder för att visa e-post, rss-flöden och liknande.

Till höger på startmenyn finns genvägar till alla så kallade appar som kan vara allt från miniräknare till Word. Även filhanteraren ligger lätt tillgänglig via en appgenväg. Skrivbordsrutan går att placera som första ikon vilket ger en snabbkoppling dit genom att man trycker på enter-knappen.

Nytt i Windows 8 är kopplingen till en appbutik där Microsoft har gjort en mängd program tillgängliga, både gratisprogram och betalprodukter. Det är alltså en direkt konkurrent till Apples och Googles programbutiker. Genomgående för alla program och funktioner är att du gör inställningarna via den meny som döljer sig under högra, nedre hörnet.

En av nyheterna i Windows 8 är att företaget lagt till ett appbaserat gränssnitt för molnlagringstjänsten Skydrive, alltså den som användare av Hotmail och andra Livetjänster sedan gammalt haft tillgång till. Nu är Skydrive bättre integrerat med operativsystemet, vilket gör att du exempelvis kan spara arbeten från Officepaketet direkt till den webbaserade tjänsten.

Den som har Microsofts Livekonton får dessutom tillgång till Office Web apps, alltså bantade versioner av Word, Excel och Powerpoint.

Den nya filhanteraren i Windows 8 har försetts med en ribbonfunktion, precis som i senaste Word, vilket innebär en mer visuell översikt.

Härifrån kan du på ett enklare sätt än tidigare välja vilka filändelser som ska visas i enskilda filer samt hårddiskhanterare varifrån användarna kan formatera och defragmentera hårddiskar. Här finns även verktyg för hantering av bilder och video.

I Windows 8 introduceras även en helt ny version av Internet Explorer som finns både i en appversion för pekskärmar och i en mer komplett version för mushantering.

Därtill har Microsoft byggt in ett antivirusprogram kallat Windows Defender som har ungefär samma funktioner som gamla Security Essentials.