Det teatrala är centralt

Man kommer långt med lite teatersmink, med andra ord. Oavsett vad man tycker om Anonymous har rörelsen lyckats få mer uppmärksamhet än någon annan form av nätaktivism. Det säger Anna Maria Szczepanska, forskare med inriktning på nätkultur och sociala rörelser vid Göteborgs universitet.

– Det teatrala, karneval eller performance, är en framträdande strategi i många av dagens sociala rörelser. Det handlar inte bara om att ta ställning, utan lika mycket om att kunna fånga en publik, säger hon.

Fenomenet Anonymous har sina rötter på nätforumet 4Chan. Forumet har flera likheter med svenska Flashback, men tar vurmen för anonymitet och yttrandefrihet ännu längre. För att göra inlägg på 4Chan krävs ingen registrering. Den som skriver utan att vara inloggad får istället sina inlägg signerade med Anonymous.

Resultatet blir ett ständigt pågående, högintensivt samtal där alla parter pratar under samma namn. Anonymous – summan av alla inlägg som postas anonymt – betraktas gärna som ett slags kollektiv intelligens. I januari 2008 gav sig en grupp med rötter i 4Chan på scientologikyrkan, vid den tiden forumets största hatobjekt. Som kollektiv bygger Anonymous etiska kompass på en minsta gemensamma nämnare mellan de som ansluter sig. Sprunget ur nätets undervegetation blir det klassiska paroller som informationsfrihet, yttrandefrihet, rätten till anonymitet och – kanske något paradoxalt – en stark individualism.

Scientologernas försök att stoppa insyn och hålla dokument, som i den så kallade scientologibibeln, fick aktivisternas blod att koka. Efter att någon knåpat ihop en krigsförklaring började attackerna. Scientologernas sajter överbelastades.

Tusentals sidor fyllda med svart färg faxades till scientologkyrkans kontor runt om i världen. Hundratals personer i vita masker slöt upp vid demonstrationer.

Aktionerna mot Scientologikyrkan var inte de första som signerats Anonymous, men de första där rörelsen fick uppmärksamhet utanför de initierade kretsarna. Sedan dess har gruppen förknippats med debatten kring Wikileaks, revolutionsvågen i Mellanöstern samt fildelningsfrågan. Vem som helst är välkommen in i Anonymous. Allt som krävs är en vit mask och en internetuppkoppling.

– Symboler är kondensat av det ideologiska budskapet. De är viktiga för att uttrycka en kollektiv identitet. Vilka åsikter som ryms i en rörelse kan vara ganska brokigt. Utåt sett är det däremot avgörande att verka enade kring ett centralt budskap, säger Anna Maria Szczepanska.

Anonymous vita, leende ansiktsmask föreställer Guy Fawkes. Han var en engelsk katolik som 1605 försökte spränga det brittiska parlamentshuset och mörda kung Jakob I av England. Planen misslyckades, Guy Fawkes fängslades, torterades och avrättades. I England firas den misslyckade komplotten den 5 november varje år. Till festligheterna hör fyrverkerier, smällare och att bränna halmdockor föreställandes Guy Fawkes på bål.

Sida 2 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

I början av oktober drabbades flera svenska sajter av överbelastnings­attacker signerade Anonymous.
Bland dem fanns:
Riksbanken.se
Regeringen.se
sapo.se
domstolsverket.se
swedbank.se
seb.se
skandiabanken.se
tt.se
idg.se