Med Windows 8 har Microsoft genomfört den största förändringen i gränssnittet sedan Windows 95 lanserades. Frågorna vad det innebär är därför många för alla som står i valet och kvalet kring en eventuell uppgradering. Här är ett urval av de frågor och svar som kommit in till CS redaktion under vår direktbevakning av Microsofts lansering på torsdagskvällen.

Måste man ha en touchskärm för att köra Windows 8?
Svar: Nej, men det underlättar betydligt. I många lägen känns det mest naturligt att peka på skärmen.

Vad händer om man har en dator/platta med Windows RT och vill hämta program på Windows Store?
Svar: När man loggar in på Microsofts programbutik känner systemet av att det är en Windows RT och visar bara program som funkar på den plattformen.

Kan man koppla en Windows RT-enhet till valfri skrivare?
Svar: De pc-leverantörer som lanserar datorer med Windows RT kommer också att skicka med drivrutiner till skrivare men man kan knappast räkna med att de ska fungera på alla marknadens skrivare.

Hur många program finns det i dagläget på Windows Store?
Svar: 8 000. Kan jämföras med 700 000 IOS-appar, varav 275 000 är avsedda för surfplattan Ipad.

Krävs det bättre datorer för att köra Windows 8 eller kan man installera på en äldre dator?
Svar: Windows 8 har inte högre hårdvarukrav än Windows 7, snarare går det att köra på något klenare datorer.

Vad kommer Windows 8 att kosta i Sverige?
Svar: En uppgradering kostar cirka 500 kronor medan det kompletta paketet kostar cirka 1500 kronor.
Kommer Windows 8 kunna köpas och laddas ner från nätet, som OS X?
Ja, det finns en inställning i kontrollpanelen där du kan uppgradera direkt. Kom dock ihåg att du måste ha en 64-bitarsversion av Windows 7 för att uppgradera till 64-bitarsversion av Windows 8.

Kan jag uppgradera från XP?
Svar: Jo, du kan uppgradera både från Windows XP och Windows Vista

Går det att köra gamla Windows-program på Windows RT?
Svar: Nej, vanliga Windowsprogram går inte att köra på RT-versionen.

Finns det klassiska Windows-skrivbordet även i Windows RT?
Svar: Nej, inte ett klassiskt skrivbord. Däremot finns det både filhanterare och tilläggsprodukter som Paint och Notepad och inte minst en specialversion av Office 2013.

Kommer det telefoner med Windows RT, eller är det bara Windows Phone som gäller?
Svar: Windows Phone och Windows RT är båda anpassade för Armbaserade processorer men i dagsläget kommer de att köra skilda spår. Mycket tyder dock på att produktgrenarna kommer att mötas längre fram.

Varför ska jag uppgradera till Windows 8? Min Windows XP funkar kanon.

Svar: Ett viktigt skäl att byta bort XP är att Microsoft lägger ner supporten för den produkten våren 2014. Men om du har en vanlig pc utan pekskärm kan du lika gärna gå över till Windows 7 i stället.

Kommer Windows 8 både i 32 och 64 bitarsversioner, eller äntligen bara i 64 bitar?
Svar: Nejdå, fortfarande är det både i 32- och 64-bitarsversioner som gäller. Fördelen med 64-bitar är att man kan använda mer än 3 GB arbetsminne. Alla processorer stöder 64-bitar sedan många år tillbaka.

Varför kladda med fingrarna på skärmen till en bärbar - det går ju emot allt vad man vill? En platta förstår jag, men en bärbar? Hur är det i praktiken?
Svar: Flera av de nya bärbara modeller som kommer nu har skärmar som går att vika hela vägen runt vilket innebär att man i princip får en surfplatta att jobba på. Sitter man och tittar på filmer och lyssnar på musik kan det vara enklare att styra med fingrarna. Dessutom är det kul för ungar att klicka med fingrarna, särskilt om de inte kan läsa.