Att AMD presenterar en server med Armprocessorer är inte så konstigt som det låter. Det beror på att AMD förvärvade Seamicro i början av året, ett företag som tillverkar strömsnåla servrar med många processorer.

Andrew Feldman som var vd på Seamicro när det var ett eget företag har tidigare sagt att servrarna kan fungera med processorer från olika leverantörer. Seamicro har till exempel servrar med Intels processorer i sortimentet.

Varken AMD eller Arm har kommenterat vad AMD ska lansera på måndag, däremot har AMD tillkännagivit att Arms vd Warren East kommer att delta som en ”specialgäst”. Slutsatsen är given: AMD visar en Seamicroserver med processorer från Arm. Det är rimligt att anta att det handlar om en kommande 64-bitars processorer från Arm, inte minst eftersom Arm förväntas presentera företagets första 64-bitars processor under företagets konferens Techcon nästa vecka.

Att Arm blir processorleverantör är logiskt, eftersom Seamicro har framhållit låg energiförbrukning som ett argument för sina servrar. Arm är känt för att designa energisnåla processorer. En Armserver från AMD kan finnas för försäljning under 2014.


Fakta

Arm tillverkar inte egna processorer, utan säljer licenser för design av processorer. De företag som tillverkar Armprocessorer kan välja mellan att bara licensiera arkitekturdesign och att licensiera färdigdesignade processorer.