Apparna för Microsofts nya operativsystem är tillräckligt bra för att locka nya köpare av plattor och andra apparater, anser analytiker.

– Appbutiken är bra, men den måste kunna erbjuda mer på sikt, säger Patrick Moorhead, som är analytiker på Moor Insights & Strategy, till IDG News.

Windows Store är en viktigt bricka i spelet för att få framgång med Windows 8 samt Windows RT för plattor. Enligt Moorhead måste Microsoft ha minst 5 000 högkvalitetsappar i Windows Store vid lanseringen för att ha en chans att göra Windows RT till en framgång.

Enligt Wes Miller, som är analytiker på Directions on Microsoft, så hade Windows Store drygt 9 000 appar den 26 oktober, varav 5 200 är tillgängliga i USA. Enligt både Moorhead och Miller så är antalet appar tillräckligt vid lanseringen och tillräckligt för att undvika en flopp

– Microsoft levererar betydligt mer första dagen än både HP och RIM, säger Moorhead, om fjolårets lanseringar av HPs Touchpad och RIMs BlackBerry Playbook.

– Misslyckandena för dessa plattor beror på bristen på kvalitetsappar och svaga appbutiker. För konsumenterna är det första intrycket som gäller, säger Moorhead.

Största risken för Microsoft är att företaget gör samma misstag, genom att ha ett svagt lager av appar när Windows RT lanseras, så riskerar plattor som kör operativsystemet, inklusive Surface, att få nobben av kunderna.

– Windows Store är ännu inte där appbutiken behöver vara för att kalla sig ett globalt ekosystem för appar, men det har skett stora förbättringar de senaste veckorna, säger Moorhead.

Bland annat så pekar han på att både Hulu och Netflix nyligen lanserade appar för butiken.

– Just nu finns det tillräckligt många appar för att snabbstarta plattformen. Så länge konsumenter har rimliga förväntningar på Windows RT och plattan Surface RT, att det vid sidan om surfandet finns e-post och ett antal sedvanliga appar, så lär de vara nöjda, säger Miller.

Fler kritiska kommentarer har dock fällts (se faktaruta). Men trots bristerna har Microsoft bra förutsättningar att förbättra utbudet av appar, anser både Moorhead och Miller.

– Det är för tidigt att avgöra hur det går, säger Moorhead, som spår att det dröjer flera månader innan utomstående får en bild av hur Windows RT och dess hårdvara säljer.

– Hårdvaran är bra, men Microsoft måste få till ett köpintresse från konsumenterna genom att förbättra apputbudet, säger han.

Fakta

I fredags lanserade Microsoft sin nya platta Surface RT, som kör operativsystemet Windows RT. Kommentarerna kring den nya plattan är blandade. Många amerikanska bedömare anser att plattan har ett bra utseende och användarkänsla, men kritiserar det svaga utbudet i Windows Store, Microsofts appbutik som utgör källan för mjukvara för gränssnittet Modern (tidigare känt som Metro)

– Kort uttryckt så saknas det tillräckligt med appar, säger Mathew Honan på Wired.

– Det finns många brister i Surface, där den största är bristen på program för det nya tryckgränssnitet, säger Walt Mossberg på Wall Street Journal.

– The Windows Store har ett alarmerande litet utbud av högprofilerade appar, sgäer Jon Phillips på tidningen PC World.