Tidiga användare av Microsofts nya surfplatta, Surface RT, uppger att de känner sig förvirrade och frustrerade av det nya gränssnittet för pekskärmar och väljer att istället använda tangentbord och mus. Det uppger analytiker som undersökt kundernas första reaktioner.

De flesta användare som kört Windows under flera år förväntas dock att anpassa sig till det nya gränssnittet med tiden. Analytiker tror dock att många kommer att behöva utbildas i alla typer av enheter som kör Windows 8, inte bara Windows RT för surfplattor.

– Det tar ett tag innan du förstår hur saker och ting fungerar i det nya operativsystemet. Många gester och arbetsmoment är annorlunda än vad vi är vana vid från IOS och Android, men när du väl lärt dig dem fungerar det riktigt smidigt, skriver en användare på Anandtechs forum.

Experter tror företag kommer tvingas att utbilda sina anställda i Windows 8 och Windows RT då det nya gränssnittet är så pass annorlunda jämfört med vad de är vana vid.

– Många av användarna som älskar Windows kommer att tänka att det här är endast Windows på en surfplatta, något som kommer att skapa frustration. Jag har själv problem med det nya gränssnittet, det kräver många svep med fingrarna innan jag hittar vad jag letar efter, säger Karl Volkman som är it-chef på SRV Network i USA.

Han rekommenderar nya användare att lära sig Windows RT utan att använda ett tangentbord, utan endast förlita sig till pekskärmen i början. Enligt honom blir kombinationen pekskärm och tangentbord förvirrande för de flesta användare.

– En surfplatta med externt tangentbord väcker anstöt hos användarna, delvis på grund av att Microsoft under många år lärt oss att använda Windows med tangentbord och datormus, säger Karl Volkman.

En talesman för Microsoft uppger att företaget gjort omfattande undersökningar för att avgöra hur medelanvändaren upplever det nya gränssnittet.

– I slutändan märkte vi att vi endast behövde visa dem några grundläggande koncept vad gäller gester på skärmen. När användarna väl lärt sig dess koncept upplevde det gränssnittet som roligt enkelt att hantera på egen hand, säger Microsofts talesman, Jordan Guthmann.

IDG News