Säg aldrig till Sebastian Siemiatkowski att ”Det där går inte”. Då kommer han att se till att du får fel. Hans liv innehåller ett pärlband av ögonblick då han kunde ha vikt ner sig och konstaterat att, ja ni har rätt, det var nog en dålig idé. Som när han (och barndomsvännen Niklas Adalberth, medgrundare till Klarna) hade fått för sig att åka jorden runt utan att flyga, nästan utan pengar.

De liftade, åkte med fraktfartyg, hoppade på tåg, liftade igen och tiggde mat. Efter 143 dagar var de tillbaka på ruta ett – i Sankt Moritz – där de hade grävt ner en flaska champagne.

Det gick.

Sågades av H&M:s chef
Eller när Sebastian Siemiatkowski i Handelshögskolans fullsatta aula skulle presentera sin affärsidé inför kungen, H&M:s ordförande Stefan Persson, Investors Marcus Wallenberg och ytterligare en handfull av de näringslivstoppar som på Handels dyrkades som idoler. Juryn betecknade Sebastians affärsidé ”ogenomtänkt”, ”naiv” och ”ogenomförbar”.

– Jag var 23 år, men förflyttades känslomässigt tillbaka till skolgården i Uppsala när jag var tio och fick höra pikarna om att min familj kom från Polen, berättar han.

– Jag övervägde inte för ett ögonblick att ge upp. Jag blev ännu mer beslutsam om att visa hur fel de hade. Jag bestämde mig för att gå hem och jobba ihjäl mig. Vänta ni bara.

Affärsidén löd så här: Vi startar ett betaltjänstföretag som ska fungera som en mellanhand mellan e-handelsföretag och kunder. Kunderna slipper att lämna ut sitt kortnummer när de handlar och får i stället betala mot faktura när de har fått sina varor. Enklare för kunderna och riskfritt för det säljande företaget. Avgiften för den risk vi tar: ett par procent av transaktionsbeloppet. I somras passerade Klarna 40 miljoner transaktioner. Företaget värderas till sex miljarder kronor.

Det gick.

– Egentligen ville pappa att jag skulle bli läkare. När jag hade sökt till Handels så frågade han vad man lär sig där. Jag hade ingen aning, men jag tog reda på att första kursen handlade om mikroekonomi. Det här var ju före Google, men jag lyckades i alla fall läsa mig till att det hade med prissättning att göra. Det lät bra, tyckte pappa, för han hade alltid undrat varför en Colgate kostar som den gör på Ica. Hans egen drivkraft för att gå på Handels var lika enkel som förbjuden att uttala i Sverige, i alla fall för tio år sedan:

– Jag ville bli rik. Mina föräldrar hade skiljt sig när jag var barn och min naiva slutsats av det var att bråken över pengar hade lett till skilsmässan. Därmed drogs ett direkt samband mellan lycka och pengar. Entreprenörskap betraktades nästan som något suspekt då, berättar han och tar som exempel den enkätfråga som miljonärsmagasinet Connoisseur lät sina läsare svara på:

Vilket är finast: Att tjäna ihop sin förmögenhet eller att ärva den? Samma år som Sebastian och hans två vänner (Victor Jacobsson och jordenruntresenären Niklas Adalberth) grundade företaget var första gången som läsarna ansåg att egenförvärvade pengar stod högre i kurs. Hungern efter ett annat och ett bättre liv föddes troligen redan under uppväxten i hyreslägenheten i Uppsalastadsdelen Eriksberg. Familjen hade flytt Polen, men livet i Sverige blev inte som de hade tänkt. Pappa var arbetslös under många år och mamma sjukpensionär.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Namn: Sebastian Siemiatkowski.
Ålder: 31.
Gör: Vd och grundare av it-företaget Klarna, som jobbar med betalningslösningar för e-handelsbranschen.
Bor: Östermalm i Stockholm.
Familj: Sambo med Nina Sundén (som nyligen hoppade av från jobbet som marknadsdirektör på Swedish Match för att bli fotograf).
När jag inte jobbar: Äter ute, läser tidningar, reser, träffar vänner.