Det som främst skiljer Windows 8 från tidigare versioner av Microsofts operativsystem är ett gränssnitt där programmen fungerar i det närmaste som mobilappar och kan styras med fingerrörelser.

Detta kräver dock en del handpåläggning från programutvecklarna, som gärna vill vara tidigt ute med sina alster i Microsofts programbutik.

– Under hösten har vi jobbat med ett tiotal projekt för Windows 8. Det har varit ett väldigt tryck på att få saker färdiga inför släppet förra veckan, säger Håkan Reis, utvecklare på Jayway i Malmö.

På Windows 8 Store finns det nu drygt 10 000 program, varav nära 90 procent är gratisappar. Bland de företag som fick vara med redan från lanseringen i förra veckan återfinns Avanza Bank.

Det är lätt att misstänka att det har något att göra med att vd:n Martin Tivéus har en bakgrund som Sverigechef för konsumentmarknaden på Microsoft.

Han sticker själv inte under stol med att det kan ha bidragit till att Microsoft valde lilla Avanza som enda bankpartner vid lanseringen.

– Sedan är det så att vi är snabbare än övriga banker på att omfamna ny teknik vilket är nog så viktigt eftersom vi är en ren onlinebank, säger Martin Tivéus.

Bankappen har utvecklats tillsammans med Microsoft och Martin Tivéus säger att hela arbetet kunde genomföras på sex veckor av en grupp från Microsoft och två av Avanzas utvecklare.

Avanza Bank har 275 000 kunder och Martin Tivéus tror att upp emot 60 000 av dem kommer att använda Windows 8 inom ett år.

Det kanske är en korrekt siffra när det gäller Avanzas teknikfrälsta kunder, men frågar man analysföretaget Gartner kommer utvecklingen att ta längre tid.

– Vi tror att 90 procent av företagskunderna avstår från att rulla ut Windows 8 i volym före 2015. Men redan nästa år kan det nog bli det tredje största operativsystemet på plattor där företag föredrar IOS och Windows framför Android de närmaste åren, säger Gartners analytiker Leif-Olof Wallin.

Hogia i Stenungsund satsar på ekonomisystem för lite mindre företag och utvecklingschefen Martin Elvheim berättar att företaget satsar hårt på Windows 8.

– Vi har haft ett dedikerat agilt team som har jobbat för att hinna färdigt till lanseringen av Windows 8. Den app vi nu gjort tillgänglig tog cirka sex veckor att utveckla och är helt Windows 8-unik och har en nära koppling till vår molntjänst Hogia Smart.

– Det betyder att det som skapas med hjälp av appen lagras direkt i molnet, åtkomligt överallt och kan bearbetas vidare med våra verktyg, säger Martin Elvheim.