Källor som står nära Microsoft uppger till tidningen Wall Street Journal att Microsoft har inlett ett samarbete med en asiatisk tillverkare som ska bygga en serie telefoner åt Microsoft.

Enligt dessa uppgifter håller Microsoft på att utvärdera en telefonmodell vars skärm har storlek på minst fyra tum, kanske uppemot samma storlek som Samsungs Galaxy S III vars skärm är på hela 4,8 tum. På en direkt från Wall Street Journal vägrar företagets vd Steve Ballmer att kommentera saken.

– Vi är glada över att kunna gå ut hårt med produkter från Nokia, Samsung och HTC men jag vill inte alls kommentera detta med att vi skulle ha några egna planer i denna riktning.

Det går dock inte komma ifrån att Microsoft under senare tid börjat lägga sig i allt mer i hur hårdvaran ska designas. Lanseringen av den egna datorserien Surface är ett tydligt exempel där Microsoft tydligen inte kunde nöja sig med produkter från tillverkare som Samsung, Acer, Asus, HP och Dell. Sedan tidigare finns exempel på hur programleverantörer som Google inte nöjer sig med att hantera operativsystemet Android utan även satsar på hårdvara i form av telefoner från Motorola Mobility.

För ett par veckor sedan gick Microsofts främsta telefonpartner - Nokias vd Stephen Elop - ut med ett lite överraskande uttalande där han välkomnade en telefonsatsning från Microsoft. Stephen Elop sa att en sådan satsning skulle bli en sporre för alla företag som satsar på Windows Phone-telefoner.

Microsofts första telefonsatsning kom redan 2010 med en modell kallad Kin som tillverkades av Sharp men bar Microsofts logga. Den serien blev dock ganska kortvarig.