President Barack Obama har ett starkt stöd i den amerikanska it-industrin. Han håvar in 75 procent av det kampanjstöd som företagen delar ut till presidentkandidaterna.

Det visar siffror från amerikanska Open Secrets, som har till uppgift att redovisa var kampanjmedlen kommer ifrån.

Det skiljer ut dem från företag utanför tekniksektorn. Bland övriga företag är den republikanske utmanaren Mitt Romney den som får mest stöd.

– Siffrorna för it-företagen förvånar mig, säger Kamilla Kohn Rådberg som arbetade som teknisk attaché i Washington fram till i juli i år.

– Det är jättesvårt att analysera vad det beror på. Obamas administration har ju delat ut stora summor till forskning och innovation – men det är ju inget som säger att inte republikanerna också skulle göra det. Det är en av de få frågor där de ligger nära varandra.

Michael Gorringe är amerikan och marknadsdirektör på Tech Data.

– Det förvånar mig lite, säger han när han får höra att Obama får betydligt mer stöd än Romney.

– Jag skulle tro att det beror på att han uppfattas som lite häftigare – i amerikanska val kan man inte bortse från den personliga framtoningen, säger han och pekar också på hur Obama i sina kampanjer visat att han förstår it genom att flitigt använda sig av sociala medier.

– Mitt Romney har en helt annan, mer traditionell, kampanj. Obama däremot visar att han förstått teknikens kraft för att nå ut till människor. Han är mer i synk med hur it-industrin uppfattar sig själv, skulle jag säga.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

För två år sedan försökte sig två av den amerikanska it-världens toppar – Carly Fiorina och Meg Whitman – på politiska karriärer. Men inte för demokraterna utan för republikanerna:

Carly Fiorina, tidigare vd på HP, deltog aktivt i den republikanske presidentkandidaten John McCains kampanj för fyra år sedan och omnämndes som en möjlig vicepresidentkandidat. Året efter ställde hon upp i det kaliforniska senatorsvalet men förlorade till sist.

Meg Whitman är vd på HP och tidigare vd på Ebay. Hon satsade 2010 på att bli republikansk guvernör i Kalifornien men förlorade. Hon har aktivt stött Mitt Romneys presidentkampanj och finns med i spekulationerna om vilka som skulle kunna finnas med i hans administration om han vinner.