För två år sedan kom Jonas Bonér tvåa på Computer Swedens lista över Sveriges bästa utvecklare och arkitekter. Sedan dess har mycket hänt.

För 1,5 år sedan slogs hans företag Scalable Solutions ihop med tyske Martin Oderskys bolag. Det var ingen slump. Odersky skapade programmeringsspråket Scala. Bonérs projekt Scalable Solutions plattform Akka, se faktarutan, är baserat på just Scala.

På det nya företaget Typesafe är Jonas Bonér teknikchef. Utmaningen som Typesafe antagit är en av de viktigaste i it-branschen i dag: att skapa program som på ett effektivt sätt utnyttjar datorer med många processorkärnor. Eller enklare uttryckt: att göra flera saker samtidigt på ett effektivt sätt. Ungefär som i Jonas Bonérs egen gärning, då han försöker få tid att både programmera och att vara teknikchef.

– Till viss del hinner jag fortfarande programmera, på senare tid har jag till exempel skrivit kod för klusterstödet i Akka, säger Jonas Bonér.

Till vardags jobbar han mycket med fackbegreppen parallellitet och concurrency, ungefär samtidighet. På senare år har området växt till att även innefatta molnet, där det finns gott om processorkärnor tillgängliga.

Typesafe ligger bra till, eftersom Scala körs i Javamiljön, vilket innebär att ramverket kan användas inte bara för Scalaprogrammering, utan även med Java.

Tänker ni konvertera era lösningar till Microsofts Dotnetplattform?

– Ha, ha. Vi tycker nog att det är bäst att göra en sak bra först. Men vi tittar på stöd för Javascript, det gäller att hänga med i utvecklingen.

Hur det än blir ligger Jonas Bonér definitivt i den tekniska framkanten internationellt. Det ger honom utmärkelsen som Sveriges bästa utvecklare.

Se hela listan här:

Fakta

Akka beskrivs som en verktygslåda och programkörningsmiljö för att skapa samtidiga, distribuerade och feltoleranta händelsestyrda program i Javamiljön.

Typesafe skapar en hel programkörningsmiljö eller en stack för högpresterande feltoleranta samtidiga program. Här ingår språket Scala, Akka och webbramverket Play.