Bertrand Gondouin är konstnären som bestämde sig för att bekämpa spam. Som grundare till företaget med det lite ovanliga namnet I love spam försöker han förstå de som utnyttjar sina it-kunskaper och sin kreativitet till att luras och bedra.

Företaget riktar in sig på den typ av spam och bedrägeriförsök som dyker upp i forum, på köp- och säljsajter och i dejtingtjänster. En stor del av den typen av bedrägeriförsök utförs enligt Bertrand Gondouin från fattigare länder där stabil internetuppkoppling nu blir allt vanligare.

– Det finns fiber och det finns bra datorer, men det finns ingen bra lokal it-ekonomi som fungerar, säger han.

Bristen på lokala it-jobb skapar utrymme för den som vill tjäna pengar på bedrägeri och det kommer hela tiden nya varianter på de klassiska Nigeriabreven. Bertrand Gondouin tror att den utvecklingen fortsätter de närmsta åren allt eftersom priset på uppkoppling och utrustning går ned och tekniken sprids till fler.

– Gemensamt för alla de här bedrägeriförsöken är att de kräver någon typ av anonymitet, säger Bertrand Gondouin.

Anonymiteten behövs inte bara för att undkomma lagens långa arm. För att skapa hundratals nya e-postadresser som kan användas för att registrera sig på olika sajter behövs hela tiden tillgång till nya ip-adresser.

– Om Hotmail ser att det skapas hundra nya adresser från en ip-adress i Ghana så kommer de snart att spärras, säger Bertrand Gondouin.

För att komma runt det problemet använder bedragarna öppna proxyservrar, datorer som skickar vidare trafiken så att den verkar komma från en annan ip-adress än den verkligen gör. De öppna servrarna finns ibland avsiktligt men oftare till följd av att en dator infekterats av elak kod. Det gör att det hela tiden försvinner gamla och dyker upp nya.

Bertrand Gondonuins intresse för de öppna proxyservrarna började när han byggde en midikopplad synt som skapade musik utifrån inlägg på Twitter. Synten behövde tillgång till fler ip-nummer för att komma runt maxgränsen som Twitter satt upp för antalet anrop till sitt api.

– Då såg jag möjligheten att använda proxy. I stället för att ha en ip-adress kunde jag ha hundra för att kunna använda tjänsten lite oftare.

För att det skulle fungera automatiskt tog Bertrand Gondouin fram en programvara som skannade forum och andra platser på nätet där listor över öppna proxyservrar spreds. Till slut hade han ett effektivt övervakningsprogram och en historisk databas över öppna proxyservrar. Tillsammans med kunskap från sitt vanliga jobb på en firma som utför manuell granskning av annonser förstod han att databasen kunde användas för att bekämpa spam och bedrägeriförsök.

I love spams första produkt är ett api och ett tillägg till webbläsaren Firefox. Båda kan kopplas till ett kommentarsystem eller en databas för annonser för att rensa bort de inlägg som kommer från de öppna proxyservrarna. Idén är inte ny, och det finns redan företag som erbjuder liknande tjänster. I love spam hävdar dock att deras lista är bättre eftersom den använder samma källor som spammarna och tar med öppna servrar som ännu inte används för bedrägeri.

– Min idé är att vara snabb. En minut efter att en ny proxy öppnats har hundra bedragare försökt använda den, säger Bertrand Gondouin.

Fakta

Företaget grundades i februari och har två medarbetare. Sedan i juni finns ett samarbete med konsultbolaget Jayway om marknadsföring mot kunder.

Hittills finns tre pilotkunder som testar produkten.