Ett av de största hoten mot våra mobiler är att användarna tycker att det är både tråkigt och krångligt att hantera säkerheten på ett bra sätt. Det anser svensken Kevin Freij, grundare och vd på säkerhetsföretaget Mymobilesecurity, som specialiserat sig på säkerhetslösningar för mobiler, med inriktning mot Android.

– Den tekniska komplexiteten är ett stort problem för vanliga användare idag. De som är tekniskt intresserade förstår vilka risker det finns med att använda exempelvis Bluetooth eller vilka appar som verkligen ska få skicka SMS. Men de flesta användare har inte koll på det och godkänner allt som appen vill ha utan att ens läsa igenom vad de ger appen tillstånd att göra, säger han.

Idag finns det runt en halv miljon appar på Google Play och den överväldigande majoriteten av dem utgör ingen säkerhetsrisk, men det finns ett snabbt växande antal appar som kan orsaka ordentliga problem. En snabbväxande sådan kategori är fejkappar.

– Ett exempel på en fejkapp är Battery Supercharger som skulle öka batterilivslängden och det verkade den också göra. Det var bara det att den också skickade ett par betal-SMS varje dag. Kostnaden dök upp som Mina SMS-tips på fakturan och det var inte lätt att lista ut att vilken app som låg bakom det, säger Kevin Freij.

Identitetsstölder ökar också och med en fejkapp går det att få mobilen att skicka mycket matnyttig personlig information till de som vill kapa din identitet.

Vad ska man då göra för att skydda sig? En metod är förstås att skaffa ett säkerhetsprogram.

– Vi kan se till att skadlig kod inte kommer in via apparna och så försöker vi också öka användarnas förståelse för vad apparna kan göra genom att på ett lättöverskådligt sätt visa exakt vilka behörigheter varje app har. Om en flipperspels-app till exempel vill kunna skicka SMS inser du förhoppningsvis att det är något misstänkt med det, säger Kevin Freij.

Men vare sig du använder ett säkerhetsprogram eller inte så finns det två saker som alla borde tänka på tycker Kevin Freij.

– Använd till att börja med både pinkod och telefonlås för att göra det svårare för någon att komma åt information genom att stjäla telefonen. Sedan bör du bara ladda ner appar som har många nedladdningar och som fått recensioner utan att någon nämnt några säkerhetsproblem. Det krävs medvetenhet om riskerna och ett bra säkerhetsprogram för att skydda sig ordentligt, men det här två sakerna ger i alla fall ett grundläggande skydd för de som tycker säkerhet är tråkigt, säger han.