Computer Sweden har tidigare skrivit om tekniken WebRTC som gör det möjligt att kommunicera via ljud och video direkt i webbläsaren utan krav på särskilda programinstallationer. Bland de företag som utvecklar system för webbaserad realtidskommunikation finns Realtime Websolutions i Sundsvall. I företaget finns två tekniker, Magnus Thor och Ulf Björklund, som under ett par års tid filat på ett verktyg som underlättar utvecklingen av den här typen av applikationer.

Produkten heter Xsockets och har nu laddats ner av ett par tusen utvecklare världen över.

– Tekniken är klar, så där behövs mest anpassningar för olika kundbehov. Just nu jobbar vi främst med referenscase och ambassadörer i form av utvecklare, säger Realtime Websolutions ägare Joakim Blomquist som nu drar i gång marknadsföringen tillsammans med entreprenören Johan Larsson.

Xsockets bygger på tekniken websocket som gör det möjligt att skapa tvåvägskommunikation i vanliga webbläsare, något som började stödas i Firefox 4, Google Chrome 4, Opera 11 och Safari 5.

– Med Chrome 23 har man infört stöd som ger möjligheten att skapa gruppvideochattar direkt i webbläsaren. Vi ser bara början på en era som kommer att tillföra internet ytterligare en dimension, säger Ulf Björklund.

Han anser att tiden nu börjar bli mogen för den breda massan att få tillgång till en rad nya funktioner som tidigare krävde programinstallationer och nämner sådant som streamade videokonversationer med textning, översättning och dokumenthantering i realtid.

Det kan användas vid videokonferenser, distansutbildning eller föreläsningar, som man kan titta på live via en länk i webbläsaren.

För att testa funktionerna har Magnus Thor och Ulf Björklund byggt något som de kallar en enkel Skypekopia.

– Med nya kommunikationsverktyg så är det hur enkelt som helst att skapa en sajt med multivideochatt, som dessutom har fler realtidsfunktioner. Vi har inte för avsikt att skapa ett nytt Skype, däremot vill vi visa och ge alla möjligheten att bygga sin egen version av Skype. De som gör det bäst och fyller på med rätt och relevanta funktioner plockar säkerligen en hel del användare direkt, säger Magnus Thor.

Realtime Websolutions har fört en dialog med organisationer som Human Rights Watch och Reportrar utan Gränser för att se hur tekniken kan användas i länder som försöker kontrollera trafiken i vanliga kommunikationsprogram.

Fakta

Realtime Websolutions teknik för realtidskommunikation i webbläsare bygger på websocket, ett tcp-baserat protokoll som standardiserats av Internet Engineering Task Force, IETF.

I maj 2010 köpte Google det svensk-norska företaget Global IP Solutions och året därpå presenterades Web Realtime Communication, WebRTC, som nu håller på att standardiseras hos World Wide Web Consortium.

WebRTC är en uppsättning av bearbetningstekniker för röst och video, som är tillgänglig via html-taggar och Javascript-gränssnitt.