Jag har testat Windows 8 sedan den första betaversionen kom för ett drygt år sedan. Tidigare har jag kört operativsystemet på en fem år gammal burk med bara 2 GB ram och uselt grafikkort. Samma vecka som det nya operativsystemet skulle lanseras fick jag tillgång till två nya, bärbara burkar: Asus S200E och HP Envy Touchsmart som skiljer sig en del åt i konstruktion och storlek. Båda har däremot skärmar som stöder fingerstyrning.

Jag har tidigare skrivit tester på Windows 8 där jag nog agerat som en sur gammal gubbe som har svårt att lära sig något nytt. Det beror helt och hållet på att det knappast går att se något värde i Windows 8 om man bara är hänvisad till traditionell mus och tangentbord.

Därför tycker jag att det är helt rätt väg att gå för pc-tillverkarna när de nu bygger in stöd för fingerstyrning i skärmarna. Efter att ha jobbat med de nya datorerna någon dag märker jag att jag hellre navigerar med skärmen än med musen, åtminstone tills jag hamnar i skrivbordsläget och ska börja skriva texter i Lotus Notes eller Word.

Den dator som jag testat mest är Asus modell som har en skärm på 11,6 tum och bara väger 1,3 kilo, jämfört med HPs 14-tummare som väger 1,8 kilo. Jag föredrar lite kompaktare modeller att ta med ut på reportageresor medan jag på hemmaplan kan koppla in ett externt tangentbord och en stor skärm.

Förutom att Asus S200E har pekskärm är det egentligen ingen märkvärdig dator, men den har alla funktioner man kan förvänta sig och det till ett ganska habilt pris, cirka 5 000 kronor inklusive moms. Flera av de datorer jag testat i den här viktklassen kostar betydligt mer och har ingått i den kategori datorer som Intel brukar kalla ultrabook. Kravet på sådana är exempelvis att de ska ha dyra men snabba flashminnen, något som Asus dator saknar och därför inte får bära ultrabookklistermärket.

Datorn har alltså en traditionell, mekanisk hårddisk vilket gör att den inte startar så kvickt, men å andra sidan rymmer den 320 GB i stället för de 128 som brukar vara standard.

För att hålla ner priset har Asus valt den relativt klena Core i3-processorn men turligt nog har även den Intels senaste grafikkretsar HD graphics 4000. Med Windows Experience Index där man numera har en skala från 1–10 hamnar datorns processor på 6,2, arbetsminnet på 5,9 och grafikprestandan på 3,9. När det gäller spelgrafik kommer man upp på 5,8 och här finns det 1,6 GB tillgängligt grafikminne.

För mina behov duger den här datorn utmärkt, jag har inga större problem att redigera vare sig video eller bilder med Adobes senaste grafikprogram Photoshop, Indesign och Premiere. För första gången kan jag dessutom säga att det hela blir lite roligare med Windows 8.

Fakta

Asus lätta dator S200E levereras med tryckkänslig skärm för styrning av Windows 8.

Datoron har en skärm på 1 366x768 punkter, väger 1,3 kilo och kostar 5 000 kronor.

Asus Vivobook S200E

 • Storlek/form 5
 • Användarvänlighet 4
 • Prisvärdhet 5
 • Funktioner 3
 • Prestanda 3

Medel 4,0

Windows 8

 • Gränssnitt 3
 • Användarvänlighet 3
 • Prisvärhet 5
 • Stabilitet 4
 • Funktioner 3
 • Installation 4

Medel 3,7