Lenovo har introducerat sin lättaste bärbara modell, och vad kan väl passa bättre än att provköra den på Ubuntu Linux som kom i ny version förra veckan.

Den nya datorn är inte en Thinkpad, den serie som Lenovo tog över i och med köpet av IBMs pc-division förra året. Det handlar i stället om en modell utvecklad i Kina, men mycket påminner om det man är van vid på IBMs datorer. Det gäller exempelvis fingeravtrycksläsare och skyddsfunktionen Lenovo Care som ger hjälp och diagnos vid systemkrascher.

Men Lenovo 3000 V100 har funktioner som lär tilltala hemanvändare, exempelvis inbyggd webbkamera med upplösning på 1,3 megapixel.

Dessutom har den två inbyggda mikrofoner och stereohögtalare, så alla förutsättningar finns på plats för att omvandla datorn till konferenssystem, exempelvis genom att använda Skype eller Windows Live Messenger.

Smidig Linuxversion
Alla funktioner fungerar bra och smärtfritt i Windows, och efter de inledande testerna passade jag även på att testa datorn ihop med Ubuntu Linux eftersom det operativsystemet precis kommit i en större uppgradering.

Ubuntus grundare är sydafrikanen Mark Shuttleworth som med Ubuntu 6.06 LTS ”Dapper Drake” hoppas kunna få in en fot på företagsmarknaden.

Hela operativsystemet ryms på en enda cd och installeras smärtfritt på Lenovos dator. Halvvägs in i installationsprocessen kommer ett meddelande om att allt språkstöd för svenska inte finns på cd-skivan och en fråga om resten ska laddas ner från nätet. Väljer man ja är det 876 filer som ska hämtas.Lenovo V100s har Vibrantview-skärm för ökad kontrast.

Här har vi alltså en av förklaringarna till varför Ubuntu ryms på en enda cd medan exempelvis Suse Linux 10 kräver en dvd eller fem cd.

När jag nyligen testade Suse Linux 10 på olika maskiner hade systemet ofta svårt att hantera nätverkskort, särskilt för trådlösa nät, något som går mycket bättre med Ubuntu.
Men räkna med att lägga ner en del tid på att hitta rätt drivrutiner för webbkamera och program som hanterar uppspelning av dvd-filmer.

Bra kontorspaket
I det lilla utbud som finns på den nerladdade iso-filen finns moduler för hantering av brännare, musik och det mesta som behövs för att skriva, skapa presentationer eller hantera kalkylark. Detta eftersom det utmärkta kontorspaketet Openoffice 2.0 ligger med i paketet.

En av nackdelarna med att köra Ubuntu i stället för Windows på Lenovos maskin är att man inte kan dra nytta av de många säkerhetsfunktioner i Lenovo Care.


Ubuntu levereras med ett grundläggande programutbud.

Fakta

Lenovo 3000 V100 känns som ett utmärkt alternativ för dem som ofta behöver bära med sig datorn, och CS testenhet har ett extra stort batteri som nästan klarar tre timmars drift även om man inte låter datorn gå ner i strömsparläge.

Med det batteriet uppgår vikten till strax över två kilo vilket kanske är något mycket med tanke på att skärmen bara är på 12,1 tum.

Datorn är dessutom inte särskilt slimmad utan hela 3,2 centimeter tjock.

Pris: 12 300 kronor.

Mer om Lenovos produkter på deras sajt
Ubuntu kan laddas ner gratis

  • Storlek/form: 2
  • Användarvänlighet: 5 
  • Prisvärdhet: 3
  • Funktioner: 4
  • Bildkvalitet: 5
  • Medel: 3,8