Videokriget på nätet rasar för fullt och antalet nya strömmande tjänster under hösten har exploderat. Svenska Magine har valt en annan väg. De konkurrerar med ”vanliga” tv-operatörer som Com Hem och Boxer. Magine vill trycka in tv-sändningarna i både surfplattor och smarta tv-apparater i hemmen.

– Det vi gör ökar tittandet och spridningen av tv-kanalernas innehåll och för dem är det naturligtvis bra, säger Erik Wikström, Magines vd och en av grundarna.

Magine tar in tv-företagens sändningar och kodar om dem så att de anpassas till flera plattformar och uppkopplingar.

Beroende på avtalen med tv-bolagen så finns sändningarna tillgängliga i efterhand under olika lång tid. Enligt Erik Wikström har tv-bolagen ofta rättigheter att sända i efterhand, så kallad ”catch up”.

– Många tv-bolag har redan den här typen av rättigheter, men de har inte alltid hittat ett sätt att tjäna några pengar på dem, säger Erik Wikström.

Möjligheten för användarna att se sändningar i efterhand kommer att vara ett av de starkaste argumenten till varför kunder ska lockas till Magine, enligt Erik Wikström. Ett annat är bredden av plattformar som ska kunna användas för att se innehållet.

– Vi kommer att kunna erbjuda tiotusentals program i efterhand. Det blir också en av de faktorer som ligger till grund för prissättningen.

Magines sändningar ingår i de tittarmätningar som MMS genomför, ett viktigt argument för att locka tv-bolagen till Magines plattform. Även betalmodellen påminner om de traditionella tv-operatörernas affär, eftersom tv-företagen får betalt per abonnemang.

Troligtvis blir det också olika former av kanalpaket som kunderna betalar för, men exakt paketering och prissättning är inte spikad.

– Det är rimligt att kanaler som har ett mer exklusivt innehåll prissätts efter det. En skillnad för oss är däremot att vi inte tar betalt för några boxar, som är en stor anledning till att många operatörer tecknar abonnemang över lång tid, säger Erik Wikström.

Magine befinner sig fortfarande i ett stängt betaläge och en inbjudan krävs för att få tillgång till tjänsten. I dagsläget går det att se sändningar från bland annat TV4 och Kanal 5, men Magine har fler kanaler på gång, enligt Erik Wikström.

Fakta

Magines grundare har stor erfarenhet från flera tv- och onlinevideoföretag. I grundarskaran ingår personer som tidigare arbetat på bland annat Voddler, Boxer och Icon Medialab.