Dietist, näringsfysiolog, personlig tränare. Ingenting kändes riktigt rätt för Iris Classon.

Hon skapade en lång lista över häftiga jobb som hon skulle kunna tänka sig att ha och konstaterade att programmerare hamnade överst på listan – trots att hon aldrig tidigare skrivit en enda rad kod.

I dag arbetar hon heltid som systemutvecklare på Dotnet Mentor i Göteborg, samtidigt som hon studerar systemutveckling på Teknikhögskolan och arbetar halvtid som teknisk evangelist på mjukvaruföretaget Telerik.

– För mig är det viktigt att arbeta där man kan utvecklas och lära sig nya saker varje dag. Jag vill känna passion för mitt jobb och det gjorde jag inte som dietist. Nu har jag ett extremt spännande, välbetalt och fritt arbete, säger Iris Classon.

Kärleken till koden har varit stark allt sedan den tredje dagen på utbildningen, det var då som Iris och hennes klasskamrater började programmera. Medan arbetet som dietist handlade om att hjälpa andra människor kan Iris nu fokusera på programmeringen, som får henne att gå in i sig själv och närmast skärma av omvärlden.

Iris Classon är en färgstark tjej – så långt från arketypen av en klassisk programmerare i vit skjorta i Dilbertstil man kan komma. Färgat håret har hon gjort sedan hon var 13 år. Rött och rosa är favoriterna. Och hon ser problem med att inte fler personer vågar ta ut svängarna som hon. Särskilt ont är det ju om kvinnor i branschen.

– Eftersom hälften av alla som använder mjukvara är kvinnor känns det rimligt att också ha kvinnor i utvecklargrupperna. Kvinnor är minst lika duktiga på problemlösning och jag tror att många företag faktisk missar intäkter på grund av mansdominansen, säger hon.

Iris Classon kommer från Norge men bor i Göteborg. På sin populära blogg ”In Love With Code”, publicerar hon en daglig fråga.

Hon säger att nyfikenhet är en av de största motivationsfaktorer som finns och att man måste tillåta sig att vara nyfiken.

– För att lära sig saker måste man våga ställa dumma frågor. Efter ett tag inser man att många frågor faktiskt inte är så dumma, utan att ingen tidigare hade vågat ställa dem. Min intention är att ifrågasätta det som sägs – inte personerna som säger det. Det är en svår balansgång, men jag gör mitt bästa, säger hon.

Fakta

Namn: Iris Classon.

Ålder: 28 år.

Bor: Göteborg.

Gör: Systemutvecklare på Dotnet Mentor och teknisk evangelist på Telerik.

Utbildning: Dietist på Göteborgs universitet, näringslära på Queensland University of Technology samt Australian College of Natural Medicine. Personlig tränare genom Australian Institute of Fitness. Studerar systemutveckling på Teknikhögskolan.