Både på Microsofts och Nokias forum samt Windows Phone Central har det strömmat in rapporter kring strulande Windowstelefoner som gör plötsliga omstarter och där vissa appar snabbt tar slut på batterierna. Efter Computer Swedens artikel i ämnet har flera experter hört av sig för att tona ner problematiken.

Johan Petersson är mobilspecialist på konsultbolaget Altran och dessutom just nu ensam i Skandinavien om titeln Microsoft most valuable professional (mvp) inom Windowstelefoner.

– Jag har kört både HTC 8X och Lumia 920 ett bra tag nu och har inga frysproblem. Däremot kan ett fåtal spel tydligen vara felskrivna och avslutas inte korrekt när man navigerar iväg. Jag har också sett ett fåtal omstartsproblem men det ser jag i forum för alla typer av telefoner, säger Johan Petersson.

Det är en åsikt som delas av Andreas Sjöström, mobilitetsexpert på konsultbolaget Sogeti.

– När det kommer nya telefoner kan man alltid förvänta sig barnsjukdomar som inte nödvändigtvis drabbar alla. Själv råkade jag för att batteriet i min nya Iphone 5 tog slut på max en timme och den förbrukade kopiösa mängder med 3g-data utan att jag ens rörde telefonen.

Nokias produktchef Klas Ström säger att han inte hört talas om plötsliga omstarter men däremot noterat vissa batteriproblem.

– Jag känner till att ett fåtal rapporterat att man upplever en sämre batteritid än utlovat och att dessa rapporter inte har att göra med batteriet eller hårdvaran i grunden utan att det verkar snarare röra sig om några appar som dragit batteri när de körts i bakgrunden. Troligen kommer det uppdateringar inom kort på dessa appar i och med att det är rapporterat, säger Klas Ström.

Microsoft har ännu inte gått ut med något officiellt uttalande kring telefonproblemen men i ett e-postsvar på en fråga från Mary Jo Foley på All About Microsoft säger man att det just nu pågår en utredning av de rapporter som har inkommit.