Om Thomas Bodström inte skickar Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm direkt till Guantanamo kommer tillslaget mot The Pirate Bay att sluta med dask på fingrarna.

Blir Neij och Svartholm inte frikända så får de några tusenlappar i dagsböter. De femtio poliserna från razzian kan övergå till lågprioriterade uppgifter som att utreda våldtäkter.

Och som extra bonus ser jag fram emot att slippa missbruket av ord i radio, tv och tidningar som berättar om razzian.

Hemsida.
Fildelning.
Ladda ner.

Ordet hemsida är inte mycket att tjata om, men lite ska jag tjata. Skillnaden mellan en ensam sida och en webbplats (sajt) borde en åttaåring kunna förstå. Det är samma skillnad som mellan en förstasida och en tidning, och jag har aldrig hört någon kalla Expressen för en förstasida.

Så varför kallas The Pirate Bay för ”en hemsida” av gravallvarliga nyhetsuppläsare i tv?

Ordet hemsida är värdelöst, för det kan betyda vad som helst.

Min webbläsare har en husikon (”hem”) som för mig till en webbsida som jag själv har valt. Samtidigt hittar jag knappen ”hem” på ett antal webbsidor, och klickar jag på den kommer jag till en webbsida som webbplatsens administratör har valt. (Men till The Pirate Bay kommer jag inte.)

Tydligheten vinner på att vi undviker ordet hemsida.

Urvattningen av ordet hemsida är inget mot missbruket av ordet fildelning.

Läser man dagstidningarna får man intrycket att fildelning är något suspekt eller otillåtet.

Nonsens.

Bland inställningarna till min Mac finns det en ikon märkt Fildelning. Men vänta lite? Fildelning? Är Steve Jobs kriminell? Var det inte Apple som skrev ”Don’t steal music” i stora annonser? Kommer man till The Pirate Bay om man klickar på ikonen? Kommer femtio poliser att störta in och beslagta min Mac för att det står Fildelning på en ikon?

Vem vet.

Fildelning är en teknisk funktion som gör att gör att jag kan flytta filer mellan hårddiskarna på mina datorer. Jag kan sitta vid en dator och genom nätverket komma åt filer som finns på en annan dator.

Det är fildelning. Det är inte kriminellt. Det är inte mer kriminellt än att skicka e-post, bara enklare.

Men i tidningarna läser jag att fildelning ska förbjudas. Sedan, antar jag, ska de ta itu med e-posten.

Nationalencyklopedin skiljer mellan fildelning och filbytning. Fildelning är den tekniska funktionen som jag nämnde, filbytning är vad de ägnar sig åt på The Pirate Bay. Det är bra att Nationalencyklopedin förklarar skillnaden, men jag är inte nöjd. För det är synd att ordet ”byte” ska förknippas med intrång i upphovsrätten.

(Ja, jag kritiserar polisrazzian mot The Pirate Bay, och ja, jag tror att Neij och Svartholm på sin höjd får smäll på fingrarna – och ja, jag tycker att man ska respektera upphovsrätten och betala för musik.)

På nyheterna i radio hör jag om riksdagsmän som vill göra det olagligt att ”ladda ner filer från internet”.

Jag vet inte om riksdagsmännen är idioter, men radiojournalisten är bortom hjälp. För en normalbegåvad person kan inte höra sådana dumheter utan att reagera.

Olagligt att ladda ner filer från internet?

Ajöss med Riksskatteverkets service med blanketter på nätet. Ajöss med Sveriges Radios utbud av poddradio. Ajöss med bostadsmäklarnas digitala kartor. För använder man de tjänsterna laddar man ner filer från internet, vilket alltså skulle bli olagligt.

Men vänta. Det kommer mer. Hela webben måste förbjudas. För varje gång du tittar på en webbsida laddar du ner filer från internet. Varje gång du läser e-post laddar du ner filer från internet.

Så det blir inget kvar. Vi får inte ladda ner webbsidor från internet och inte läsa e-post, så vad ska vi ha internet till? Vi får ha den elektroniska informationsmotorvägen kvar, vi får köra bil på den – men de tar bort avfarterna.

Om det blir olagligt att ”ladda ner filer från internet”.

Nu kommer någon att säga att jag märker ord och att man ”förstår vad de menar”. Det är generöst. Men fel. Det måste finnas ett tankeinnehåll för att man ska förstå.

Tjuvkopieringen av filer har skapat en kris i ordets verkliga bemärkelse. Det är en folkrörelse som polisen inte kan stoppa. Vi kan inte dra miljoner ungdomar inför domstol och vi bör inte dra några inför domstol och låta resten hållas. Och riksdagsmännen som ska stifta nya lagar begriper inte hur internet fungerar.